latinica  ћирилица
03/03/2021 |  21:47 ⇒ 21:47 | Аутор: СРНА

Бајден: Укидање обавезног ношења маски - неандерталско размишљање

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да су одлуке о укидању обавезног ношења маски, што су учинили гувернери Тексаса и Мисисипија, једнаке "размишљању неандерталаца" имајући у виду да је све више мртвих због вируса корона.
Џозеф Бајден - Фото: AP
Џозеф БајденФото: AP

На питање да ли има поруку за Тексас и Мисисипи, Бајден је у изјави новинарима оцијенио да је то велика грешка.

- Надам се да су до сада сви схватили да су те маске битне - рекао је Бајден.

Он је истакао да све шира вакцинација представља велики искорак у сузбијању пандемије, али је од суштинског значаја остати на опрезу када се ради о ношењу маски, прању руку и држања социјалне дистанце.

- Посљедње што нам сада треба је размишљање неандерталаца, у смислу сада је све фино, скините маске, заборавите све. То је и даље важно - рекао је Бајден.

Бајден је подсјетио да је у САД од посљедица инфекције до сада умрло 511.000 људи, те да ће бити потребно вријеме да се сви вакцинишу.

У САД на дневној бази је око 50.000 заражених, иако је до сада расподијељено око 100 милиона доза вакцина, а вакцинисано више од 50 милиона људи.

- Од кључне је важности да слиједимо науку - перите руке врућом водом и то радите често. Носите маске и држите дистанцу. Ја знам да то људи знају, волио бих када би то знали и неки наши изабрани званичници - рекао је Бајден.