latinica  ћирилица
03/03/2021 |  22:44 | Аутор: СРНА

Исланд: Научници упозоравају да пријети ерупција вулкана

Исланду пријети ерупција вулкана, упозорили су научници.
Вулкан Ерефајекутл на Исланду (Фото: Dagmar Trodler) -
Вулкан Ерефајекутл на Исланду (Фото: Dagmar Trodler)

Постоје "јаки знаци" да би до вулканске ерупције могло доћи у наредним данима због сталне сеизмичке активности на планини Кеилир, удаљене 30 километар од Рејкјавика, објавили су исландски медији.

- Ерупција још није почела, али се ради о активности каква претходи ерупцији - рекла је Кристин Јонсдотир из Исландске метеоролошке службе.

То би била прва ерупција у посљедњих 900 година у близини пријестонице Рејкјавка. У посљедњих седам дана на Исланду је забиљежено чак 10.000 подрхтавања тла.

Видир Рејнисон из исландске Цивилне заштите навео је да би то била прва ерупција у том подручју још од 12. вијека.

Он је додао да се не очекује "катастрофа", већ да ће људи моћи нормално да живе, али је упозорио да не би требало ићи у подручје саме планине.

Геофизичар Фрајстин Сигмундсон рекао је да не очекује експлозију лаве у случају ерупције, већ је вјероватније да се догоди такозвана ерупција пукотине у којој лава споро излази кроз пукотину у земљи.

Он не очекује ни да ће у атмосферу бити избачена велика количина пепела, што би могло да угрози авионски саобраћај.

Ипак, могао би да буде угрожен једино на аеродрому Кефлавик, који је удаљен око 20 километара од планине. Такође, лава би могла да угрози путеве који воде до тог аеродрома, преноси "Спутњик".