latinica  ћирилица
04/03/2021 |  07:43 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Елез се изјашњава о кривици

Дарко Елез који је изручен БиХ из Србије, гдје је ухапшен у децембру, данас поподне требало би да се изјасни о кривици пред Судом БиХ.
Дарко Елез - Фото: РТРС
Дарко ЕлезФото: РТРС

Уз велике мјере обезбјеђења и велики број полицајаца, Елез је синоћ хеликоптером довезен на сарајевски Аеродром, а потом превезен у Тужлаштво БиХ.

Главни тужилац БиХ Гордана Тадић подсјетила је да је против Елеза подигнута оптужница и да је ријеч о предмету који се односи на организовани криминал, те да спада у веома значајну регионалну сарадња са Србијом.

На питање која ће бити Елезова прва станица након испоруке БиХ, Тадићева је рекла да за сада не може о томе говорити.

- Видјећемо, да унапријед не говорим - рекла је она.

БиХ је тражила изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Изручење осумњиченог Елеза реализовано је заједничким радом и добром сарадњом институција БиХ и Србије, уз координацију међународне организације Интерпол, саопштено је синоћ из Тужилаштва БиХ.

Активности су у БиХ реализовали Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Судска полиција БиХ и Агенција за истраге и заштиту.

Тужилаштво БиХ захвалило је свим институцијама које су учествовале и дале подршку у реализацији ове акције.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Тужилаштво БиХ је након хапшења Елеза у Београду тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.