latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:44 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

Копач: Промијенити законе и радити на промоцији чисте енергије

Да би БиХ успјешно провела енергетску транзицију, мора промијенити законе и наставити да ради на промоцији чисте енергије, рекао је генерални секретар Енергетске заједнице у Бечу Јанез Копач.

Он је навео да за соларне панеле постоји облик подстицаја кроз фиксне тарифе који је толико застарио да се више не примјењује нигдје осим у БиХ и Србији, те да су сви прешли на систем аукција.

Копач је за Независне новине рекао да на нивоу БиХ, нажалост, нема напретка када је ријеч о енергетици, али да се на нивоу ентитета дешавају охрабрујући помаци.

- Рецимо, Република Српска је усвојила модерне законе о тржишту електричном енергијом и тржишту гасом. Раздвајају се преносни системи, дистрибутери, односно продаја на нивоу дистрибутивних мрежа. То су све позитивне промјене - навео је он.

Копач је оцијенио да је Лука Петровић, који је на челу Електропривреде Републике Српске, човјек који има визију.

- Нажалост, у Федерацији БиХ у највишим структурама таквих људи нема пуно. Наравно, има и пуно проблема у оба ентитета - додао је Копач.

Копач је оцијенио да се широм БиХ повећава еколошка свијест код обичних људи.

- У оба ентитета имате парламенте који предлажу забрану изградње малих хидроелектрана које штете околини. Људи нису слијепи, декарбонизација је на листи жеља свуда у Европи, сви о томе причају. Европа озбиљно ради на избацивању угља као енергента, а опсједнутост угљем у БиХ је и даље велики проблем, што пријети да земљу гурне дубље у прошлост, умјесто да обезбиједи будућност - рекао је он.

На питање колико је оправдан страх да ће прелазак на нове енергенте створити економске проблеме и укинути радна мјеста, Копач је оцијенио да је страх основан и да се може разумијети, те нагласио да су за ову врсту транзиције потребна озбиљна средства и паметни програми и да нико не смије бити заборављен.

Копач је напоменуо да су сви представници западног Балкана прошле године потписали Софијску декларацију, којом су се обавезали да ће се декарбонизовати најкасније 2050. године, а да ће у наредном периоду увести цијену на емитовање угљен-диоксида.

- Уз ту декларацију ЕУ је усвојила инвестициони план за западни Балкан у којем у мандату овог састава Европске комисије нуди девет милијарди евра, између осталог, и за пројекте за енергетску транзицију. Што више будете нудили таквих пројеката, биће више прилике за европске грантове и повољна финансирања - додао је он.

Наводећи да због спорења између ентитета нема адекватног преносног система који би могао повезати нове продукцијске капацитете, Копач је оцијенио да се Електропривреда БиХ мора брже прилагођавати инсталирању нових производних јединица.

- Преносна мрежа не може ићи од термоелектране ка потрошачима као некада, већ мора ићи од много вјетроелектрана, соларних постројења... Недостају нове жице! На подручју енергетске ефикасности мора се мијењати регулатива код вишеспратних зграда - истакао је Копач.