latinica  ћирилица
04/03/2021 |  09:10 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Рочиште Дарку Елезу није одржано

Душко Томић, адвокат Дарка Елеза, рекао је да је рочиште о одређивању притвора његовом клијенту, које је било заказано за јутрос, одгођено и да ни он није обавијештен када би могло да буде одржано.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Томић је рекао да му је тужилац Тужилаштва БиХ у овом предмету Дубравко Чампара рекао да није чак написао ни приједлог и образложење за одређивање притвора.

Он је истакао да има информације да ће Тужилаштво БиХ Елезу судити у предмету "Лутка", али да то према билатералном споразуму БиХ и Србије од 2015. године није могуће.

- Уколико буду тражили да му се суди у БиХ за предмет "Лутка", од међународних инстанци ћу тражити да се врати у Србију - рекао је Чампара.

Томић је демантовао информације медија да је Елезу јуче позлило на аеродрому у Београду.

Дарко Елез, којег је Србија изручила БиХ, данас је требало да се појави пред Судом БиХ у 9.00 часова

Елез је синоћ изручен БиХ из Србије, гдје је ухапшен у децембру прошле године.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић подсјетила је да је против Елеза подигнута оптужница и да је ријеч о предмету који се односи на организовани криминал, те да спада у веома значајну регионалну сарадња са Србијом.

БиХ је тражила изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ је након хапшења Елеза у Београду тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага односи се на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.