latinica  ћирилица
04/03/2021 |  11:31 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Злочини над Србима опет без казне; Ослобађајућа пресуда за Трново

Суд БиХ првестепено је данас ослободио Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу оптужби да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Трнова од маја 1992. до јула 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Они су ослобођени оптужби да сусвјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју Трнова, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница их је теретила су, кршећи правила међународног права за вријеме рата и оружаног сукоба, планирали, наредили, помагали у планирању, припремању убистава и убијању, намјерном наношењу снажног физичког и душевног бола и патње, те противзаконитом затварању цивила.

Они су били оптужени да су свјесно, са заједничким циљем, учествовали у противправном хапшењу и затварању у затвореничким објектима формираним на подручју општине Трново и паљењу имовине, те убиствима и нечовјечном поступању према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.

Годињак је, према оптужници, ратне злочине починио, у својству начелника Станице јавне безбједности Трново, члана Ратног предсједништва Скупштине општине Трново и начелника Штаба Територијалне одбране Трново, Шарић у својству команданта Штаба Територијалне одбране Трново, а Буноза у својству команданта јединица хрватске војске.