latinica  ћирилица
04/03/2021 |  12:30 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Тимотија: Срамна пресуда Суда БиХ

Срамна пресуда Суда БиХ, којом су Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова, још једном је показала да овај суд ради по двоструким аршинима - једним за српске жртве, а другим за жртве из реда бошњачког и других народа, изјавио је данас Срни предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија.
Горан Тимотија - Фото: СРНА
Горан ТимотијаФото: СРНА

- И овај пут Суд БиХ пао је и на моралном испиту јер није осудио злочинце који су директно одговорни за нестанак, убијање и прогон цивила из Трнова и околних села и убијање и нефер поступање са заробљеним борцима Републике Српске у Трнову - огорчен је Тимотија.

Он је истакао да су породице које представља, као и он лично, огорчени на ову срамну пресуду.

- Ни сами не знамо шта да кажемо јер смо затечени пресудом и надали смо се да ће за све гнусне злочине Годињак, Шарић и Буноза бити кажњени затворском казном у трајању од најмање 15 или 20 година - рекао је Тимотија.

Тимотија је навео да су га данас звали и изразили своју невјерицу и огорчење и чланови породице Тешановић, који су од злочиначке руке муслиманских екстремиста изгубили осамнаестомјесечног Милуна, у масакру који је извршен у српском селу Ледићи, у јуну 1992. године, када су мучки убијена 24 цивила српске националности.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено по свим тачкама оптужнице Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу, која их терети за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Годињак, Шарић и Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Оптужница их терети и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљења имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.