latinica  ћирилица
04/03/2021 |  12:59 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Инспектори на терену широм Српске, изречене казне од 79.000 КМ

Због погоршања епидемиолошке ситуације, Инспекторат Републике Српске наставља са појачаним надзором поштовања превентивних мјера заштите у заједници и радним срединама.
Инспекцијска контрола - Фото: РТРС
Инспекцијска контролаФото: РТРС

У оквиру акције која је извршена синоћ на подручју цијеле Републике Српске, због кршења мјера прописаних Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске, изречене су казне у износу од 79.000 КМ, саопштено је из Инспектората.

Наводи се да је извршено 457 контрола у угоститељским и трговачким објектима, од чега су у 66 случајева утврђене неправилности.

Са републичким инспекторима, контроле су вршили и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у дијелу својих надлежности.

Утврђене неправилности односиле су се на пропусте у организацији радног простора, кршење радног времена, број лица која могу боравити истовремено у објекту и коришћење личне заштитне опреме, наводи се у саопштењу.

Из Инспектората подсјећају да су пословни субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковида 19 на радном мјесту.

У складу са надлежностима датим Законом о заштити становништва од заразних болести, надлежни инспекцијски органи су овлашћени да налажу правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга спровођење ванредних мјера дезинфекције, обезбјеђивање личне заштитне опреме, обезбјеђивање заштитних мјера физичке дистанце и спречавање окупљања у већим групама, односно предузимање других ванредних мјера чији је циљ спречавање или сузбијање заразних болести, напомињу из Инспектората.

Из Инспектората подсјећају да је Закључком Републичког штаба дефинисано да су грађани обавезни да у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада), да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра, те да се придржавају упутстава Институт за јавно здравство за коришћење личне заштитне опреме.

Надзор над спровођењем мјера у дијелу који се односи на коришћење личне заштитне опреме и придржавања заштитних мјера физичке дистанце на јавним површинама врши Министарство унутрашњих послова, које је и овлашћени орган за покретање прекршајног поступка.

Из Инспектората поручују да инспекција и у наредном периоду наставља са појачаним контролама на терену.

- Појединци који својим неодговорним понашањем буду угрожавали здравље становништва сносиће посљедице у складу са законом. Неповољна епидемиолошка ситуација и даље нам намеће обавезу да се досљедно придржавамо свих прописаних мјера. Наша колективна одговорност тренутно је најбоља заштита од ширења вируса, те позивамо грађане и привредне субјекте да превенцију ставе на прво мјесто и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању - наводи се у саопштењу.