latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Оба произвођача Астра Зенека вакцине добро оцијењена

Свјетска здравствена организација обезбиједила је одобрење за хитно кориштење Астра Зенека вакцине, након што су оба произвођача - у Индији и Кореји добро оцијењена у погледу производних способности.

Регионални савјетник за имунизацију СЗО Сидарта Дата рекао је да са задовољством може побити све недоумице које постоје о том питању, јер је вакцине одобрила ова свјетска организација.

- Мислим да није ствар у земљи поријекла да се одреди шта ће ко добити, већ у доступности количине вакцина и колико оне брзо могу бити доступне државама, без обзира на њихов ниво прихода, како би држава и њено становништво имали користи од ове вакцине - рекао је Дата.

Он је истакао да је то главни принцип којим се Ковакс води и да ће тако остати у погледу расподјеле вакцина, без обзира на њену земљу поријекла, преноси телевизија Н1.

Директор регионалне канцеларије СЗО за Европу Ханс Клуге рекао је током данашње конференције за новинаре да су представници ове организације разговарали са лидерима у БиХ у вези са набавком вакцина, те да се заједнички ради на тражењу рјешења.

- Вакцине су укључене у оно што зовемо листа СЗО за хитно одобрење, а што значи да се критеријуми за безбједност, ефикасност и квалитет заиста морају испунити. Оне се користе у неколико земаља - рекао је Клуге.

Клуге је подсјетио да су у уторак, 2. марта, генерални директор СЗО Тедрос Адан Гебрејесус и он имали састанак са члановима Предсједништва БиХ управо у погледу осигурања једнаког приступа у БиХ.

- Сви заиста заједно раде и земља и међународна заједница, да би вакцине и стигле, укључујући и Фајзер, што прије могуће - рекао је Клуге.