latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:45 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Упркос пандемији Еко топлане успјешно завршиле пословну годину

Упркос проблемима са пандемијом корона вируса, Еко топлане Бањалука успјешно су завршиле претходну пословну годину. У трећој години пословања, као и у прве двије године, Еко топлане су оствариле позитиван финансијски резултат, а остварена нето добит у 2020. години износи 523.437 КМ.
Еко топлане -
Еко топлане

- И у условима пандемије обезбјеђена је пуна стабилност и ликвидност пословања, а укупне финансијске обавезе смањене су за преко 1,3 милиона КМ чиме је задуженост смањена за 45%. Укупни приходи остварени у 2020. години су 21.150.157 КМ и већи су за 2,3 одсто у односу на 2019. годину. У децембру прошле године, по први пут, оснивачима је исплаћена дивиденда из добити у износу 200.000 КМ - саопштено је из Еко топлана.

Негативан ефекат изазван пандемијом корона вируса на пословни резултат Еко топлана у 2020. години био је око 1,2 милиона конвертибилних марака.

-  С обзиром на то да је током марта и априла било потребно обезбиједити загријавање карантинских објеката за смјештај заражених, те да се радило о објектима који имају стару столарију или фасаду, а неки од објеката су намијењени за одржавање спортских догађаја (спортска дворана), режими гријања за све кориснике су морали бити изнад стандардних, и у том периоду Еко топлане су имале значајно већу потрошњу енергента. Осим наведеног, а с обзиром на то да је велики број објеката (школе, факултети, студентски домови, јавне институције, пословни простори, стамбени простори који се изнајмљују...) био затворен, те да код њих на мјерилима за потрошњу топлотне енергије није забиљежена потрошња, у том периоду приходи су били значајно мањи - истичу из Еко топлана.

У саопштењу се наглашава да су Еко топлане као друштвено одговорна компанија, али и сами запослени у Еко топланама, кроз учешће у одређеним хуманитарним акцијама током претходне године, у границама могућности, помогли су онима који су пандемијом корона вируса били највише погођени.

- Ипак, без обзира на све проблеме које је пандемија изазвала, а у вези са ликвидности, организацијом ланца снабдијевања, као и самом производњом и испоруком топлотне енергије, уз максималне напоре менаџмента и свих запослених, без финансијске помоћи јавних институција, обезбијеђено је уредно функционисање система даљинског гријања и у ванредним околностима, поштујући све прописане мјере и препоруке надлежних институција, у складу са којима се и даље поступа. Како би систем даљинског гријања функционисао и током пандемије, те био обезбијеђен континуитет успјешног пословања предузет је цијели сет активности. Прије свега, постигнути су договори са добављачима и банкама у вези са одређеним роковима плаћања. Осим тога, покренут је цијели низ пројетака који су обезбиједили око милион конвертибилних марака уштеда у пословању, прије свега кроз значајно смањење трошкова ланца снабдијевања, смањење губитака на дистрибутивној мрежи, али и још неких других пројеката - наглашава се у саопштењу.

Такође, и поред негативног ефекта пандемије корона вируса, није било отпуштања радника нити смањења плата запосленима.

- Плате запосленима, припадајући доприноси, као и сви порези и остале обавезе према држави, редовно су исплаћивани и током пандемије као и током претходне двије године пословања - истакли су из Еко топлана.

Остварени пословни резултати у 2020. години још једном показују да су Еко топлане функционално, самоодрживо и профитабилно предузеће које може да обавља повјерену комуналну дјелатност, те да су створене све претпоставке за стабилно и успјешно пословање и у наредном периоду.