latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетска премијера филма "Келти" на Берлиналеу

Филм "Келти" Милице Томовић имаће данас свјетску премијеру на престижном 71. Берлинском филмском фестивалу, у званичном програму - Панорама, објавио је Филмски центар Србије.
Берлинале (фото:twitter) -
Берлинале (фото:twitter)

Због специфичне ситуације усљед пандемије, чувена филмска смотра Берлинале ове године се одржава у два дијела - први сегмент је почео 1. марта и трајаће до сутра у виду онлајн пројекције филмова и додјела награда.

У другом дијелу приказивање нових остварења за јавност биће могућа, према садашњем плану дирекције Берлинског фестивала, тек од 9. до 20. јуна, од чега ће неке од пројекција бити на отвореном.

Редитељски првенац ауторке Милице Томовић на пољу дугометражног играног филма садржи сљедећи синопсис: Београд, 1993. године, Србија је у рату, људи пате због санкција и инфлације, али се сви труде да помогну колико могу.

Мајка Маријана држи породицу на окупу, док њен супруг живне само у присуству ћеркице Миње која му уљепшава тмурну свакодневницу.

Пијано вече пуно дуванског дима, кокетирања и алкохола узима свој данак током прославе рођендана њихове ћерке.

Филм "Келти" нуди интиман и искрен увид у живот једне породице у којој се сударају политички идентитети и заплетени односи који узрокују сукобе.

- Филм "Келти" је породична драма са елементима комедије, писана са жељом да се створи забаван, луд, носталгичан и емотиван филм за који ће публика пожељети да се никада не заврши. То је филм о нестанку једне земље и губитку идентитета који су приказани кроз три различите генерације унутар једне породице и њихове свакодневне рутине, а током припрема рођенданске забаве за најмлађу кћерку - рекла је ауторка.

Сценарио је написала сама режисерка, а глумачку екипу чине Дубравка Ковјанић, Никола Ракочевић, Милица Грујичић, Јелена Ђокић, Славен Дошло, Нада Шаргин, Јована Гавриловић, Олга Одановић, Јован Белобрковић.

Филм је настао у продукцији компаније ЕЕД Продуцтионс из Београда, док је копродуцент кућа Филм Данас, уз подршку Филмског центра Србије.

У ауторској екипи су и директор фотографије Далибор Тонковић, монтажерка Јелена Максимовић , сценографкиња Марија Митрић и костимографкиња Маја Мирковић.

Редитељка Томовић је режирала сегмент "Дипломирање" у склопу познатог омнибуса Октобар (2011), као и неке од епизода популарне телевизијске серије "Јутро ће променити све" (2018).

Била је запажена са кратким играним филмом "Транзиција" (2016), који је приказан на фестивалима у Торонту, Локарну, Котбусу и на Кипру.

Тај филм је крунисан главним наградама у својој категорији на Мартовском фестивалу, Фестивалу ауторског филма и Сарајевском филмском фестивалу, као и на фестивалу НДУ у Либану.