latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:17 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Републички штаб усвојио нове мјере (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас нове мјере које ће трајати седам дана.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се у наредних седам дана забрањује музика уживо у угоститељским објектима и да се суспендују спортске и рекреативне активности.

Шеранић је рекао да се због погоршане епидемиолошке ситуације у наредних седам дана доноси мјера да угоститељски објекти, без обзира на капацитет, могу да приме максимално 50 лица.

Он је додао и да се од свих јавних установа тражи да, уколико је то могуће, организују рад од куће.

Шеранић је изјавио да раст броја заражених усложњава процес вакцинације, те да је фокус је се заштите здравствени радници. 

Навео је да сутра почиње ревакцинација медицинских радника на ковид одјељењима.

- Имамо најаве од произвођача вакцина да бисмо требали седмично добити одређене количине вакцине - навео је Шеранић.

Главни здравствени инспектор Милица Матијевић рекла данас је да су сви капацитети инспекције усмјерени на контроле и да је појачан надзор.

Контроле ће обухватати прописану физичку дистанцу, радно вријеме, коришћење личне заштитне опреме у угоститељским објектима, рекла је Матијевићева и напоменула да су за непоштовање ванредних мјера прописане новчане казне за предузетнике у износу од 1.000 КМ, а за правна лица 2.000 КМ и плус 1.000 КМ за одговорно лице.

Српској ће бити потребни додатни капацитети како би се брзо и ефикасно спровео процес вакцинације, рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Српске.

- У наредним данима очекујемо већи број позитивних лица, јер је период инкубације вируса корона 14 дана - рекао је Зељковић и додао да свака локална заједница са својим кризним штабом врши процјене да ли у зависности од епидемиолошке ситуације од школе до школе треба неку затворити и прећи на наставу на даљину.

Сједница Штаба је одржана данас у Бањалуци.

Број заражених и хоспитализованих због вируса корона у Српској нагло повећан, болнички капацитети се попуњавају, а примијећено је да се мјере које су на снази не поштују довољнно.