latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:38 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

На рачун најнижа плата, разлика на руке - колико радника прима минималац (ВИДЕО)

Из Уније удружења послодаваца тврде - сви они који на рачун добију најнижу плату или мањи износ, раде у сивој зони.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Због дијела плате који иде мимо легалних токова није познато колико је запослених на минималцу.

Синдикат тражи да најнижи лични доходак буде повећан са 520 на 600 марака. Послодавци сматрају да су то нереални захтјеви.

И једни и други сагласни су да постоје малверзације са најнижом платом.

Синдикат и послодавци нису сагласни о висини најниже плате. Различите врсте подстицаја пословној заједници и остале мјере Владе за ублажавање негативних ефеката пандемије на привреду, довољан су разлог да најнижи лични доходак са 520 буде повећан на 600 марака, сматрају у Синдикату.

Кажу да би већи минималац имао значајне ефекте на све запослене.

- Једно је да се заштите они који су најугроженијем положају, а други да те плате погурају и ове друге - појаснила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републке Српске.

- Најнижа плата није плата већ социјална категорија и сматрамо да се сви они који имају најнижу плату налазе у сивој зони - мишљења је Саша Тривић, предсједник УУП.

У Влади сматрају да износ минималца треба да буде договор синдиката и послодаваца. Каже да Синдикат има један приједлог, послодавци други, а да увијек на крају пресуђује Влада Српске.

Осим оних који раде за већа примања,а на рачун добију минималац, постоје и они којима послодавац незаконито исплаћује износ мањи од најниже плате.

- Пријављен на четири сата па добије мање од минималца, а он у ствари ради осам сати а пријављен је на четири сата - објашњава даље Мишићева.

- Покренули смо иницијативу да се уведе минимални износ пореза и доприноса који би био у износу најниже плате, тако да и ми радимо на спречавању тог пријављивања на четири сата - нагласио је Тривић.

Премијер Вишковић подржава ову иницијативу послодаваца.

- Мој став је да можете бити пријављени на два сата или сат, али ћете порезе и доприносе платити на најнижу плату. Пријавите некога и на пола сата. Међутим, на тај начин штетити буџет, то неће више моћи - рекао је Вишковић.

Минималац у Републици Српској прије двије године био је 450 марака. У 2020. повећан је на 520, колико износи и сада.