latinica  ћирилица
05/03/2021 |  07:50 ⇒ 07:51 | Аутор: СРНА

Папа започиње посјету Багдаду

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо данас започиње вишедневну посјету Ираку упркос погоршаној безбједносној ситуацији у појединим дијеловима те земље.

Папа Фрањо изјавио је раније да људи у Ираку не смију поново бити изневјерени, након што је његовом претходнику Јовану Павлу Другом била забрањена посјета тој земљи 2000. године.

Папа је пред посјету Ираку која ће трајати до понедјељка, 8. марта, позвао вјернике да се моле како би његов одлазак у ту земљу прошао на најбољи начин и донио жељене резултате.

Он је изјавио је да је циљ његове посјете да покаже солидарност са хришћанском заједницом у Ираку, коју чини око 300.000 људи, што је тек једна петина у односу на њихов број прије америчке инвазије 2003. године и бруталног насиља исламистичких милитаната које је услиједило након тога.

Због доласка папе ирачке власти предузеле су оштре мјере безбједности за чије сповођење је ангажовано додатних неколико хиљада безбједносних службеника.

Посјета папе долази након низа ракетних и бомбашких самоубилачких напада, који су изазвали страховање за његову безбједност.

Безбједносни званичник вишег ранга изјавио је да су безбједносни службеници обучени за најгоре сценарије, од уличних обрачуна до бомбашких и ракетних напада.

Осим забринутости због могућег насиља, посјету папе додатно компликује нагли пораст броја заражених вирусом корона.

Специјалне јединице ирачког Министарства унутрашњих послова и војска Ирака поставиће посебан безбједносни кордон око папе гдје год да крене, а дронови ће непрестано надгледати руте којима ће се кретати.

Тимови за експлозиве и антитерористичке јединице биће у приправности у случају откривања било каквих сумњивих направа или избијања уличних сукоба.

Осим тога, окупљањима у част посјете папе Фрање присуствоваће и прерушени обавјештајци и службеници државне безбједности.

Тим техничара ће да омета или прекида сумњиве позиве или радијску комуникацију.

Укупно 10.000 обучених службеника бринуће се за безбједност папе.

Ватикански званичници и локалне црквене старјешине рекли су да су задовољни тиме што је ирачке снаге моћи да обезбиједе адекватну заштиту папе Фрање и чланова његове свите.

На улицама су постављени билборди и постери са ликом папе Фрање, а ирачке и ватиканске заставе постављене су на зградама.

Ирачка Влада увела је забрану путовања између провинција и полицијски час од 20.00 до 5.00 часова радним данима, а викендом је уведен цјелодневни полицијски час.

Званичник полиције истакао је да су раније уведене мјере олакшале обезбјеђивање заштите папе Фрање током посјете Ираку.