latinica  ћирилица
05/03/2021 |  09:33 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

За годину у УКЦ-у прегледано 20.000 пацијената

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је Срни да је протекла година борбе са вирусом корона у овој здравственој установи била тешка, те да је прегледано око 20.000 пацијената, око 5.000 их је хоспитализовано, док је око 1.000 захтијевало потпору кисеоничком терапијом.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Ђајић је напоменуо да је сада, годину дана након што је откривен први позитиван случај у Републици Српској, ситуација опет тешка, јер се биљежи велики број позитивних случајева на дневном нивоу.

- Тренутно је у УКЦ-у Српске смјештено око 250 пацијената, од чега је око 30 пацијената на механичкој вентилацији. Јуче смо имали више од 100 пацијената на прегледу који су били позитивни на ковид 19 и око 30 њих смо примили на хоспитализацију - рекао је Ђајић.

Он је упозорио да је ситуација гора него икада, те да наредних 15 дана слиједи тежак период и да грађани треба да су и даље на опрезу и да се придржавају епидемиолошких мјера.

- Дошло је до опуштања код грађана, не користе се заштитне маске нити се држи дистанца, те позивамо суграђане да буду стрпљиви, али и власнике угоститељских и других услужних објеката на појачану контролу придржавања епидемиолошких мјера - рекао је Ђајић.

Он је напоменуо да је направљена стратегија за наредни период, те да је ослобођено око 100 кревета, јер се очекује нови прилив пацијената.

- У почетку су пацијенти били старије животне доби, али ових дана примјећујемо да је највише пацијената средње животне доби од 35 до 50 година, што је још опасније, јер се болест јавља са израженом клиничком сликом и непредвидивим исходом - упозорио је Ђајић.

Ђајић је рекао да је протекла година за здравствене раднике била тешка и неизвјесна, јер се паралелно са лијечењем пацијената позитивних на вирус корона морало организовати и лијечење и других пацијената.

- Према оцјенама Свјетске здравствене организације, наш рад је био и више него одличан, сви пацијенти су имали адекватан смјештај, добру здравствену заштиту и потребне лијекове - рекао је Ђајић.

Он је захвалио руководству Републике Српске и њеним институцијама на подршци коју су дали здравственим радницима у борби са вирусом корона.