latinica  ћирилица
05/03/2021 |  10:13 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Година од првог случаја у Српској; Пандемија однијела много живота (ВИДЕО)

Прије годину дана у Републици Српској регистрован је први случај вируса корона.
Институт за јавно здравство - прес конференција - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство - прес конференцијаФото: РТРС

Тим поводом, у Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци одржана ке конференција за новинаре, на којој су учествовали министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Владо Ђајић, директор Института Бранислав Зељковић, те епидемиолог у Институту Јела Аћимовић.

По завршетку конференције ревакцинисани су здравствени радници који су први вакцинисани против ковида у Републици Српској.

Шеранић је истакао да су грађани Српске у протеклој години много тога изгубили, те да је пандемија однијела много живота.

Шеранић је поручио да сви можемо бити поносни на солидарност и пожртвованост здравствених радника, те да се здравствени систем усмјерио на то како грађанима пружити адекватну заштиту током пандемије.

Он је навео да ниједна мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у протеклих годину дана није донесена тек тако, без потребе и сврхе.

Ђајић је препоручио грађанима да у наредних мјесец дана обавезно носе маске. Апеловао је на грађане, у име здравствених радника, да поштују мјере.

Зељковић је рекао да су вакцине најбитније оружје против вируса корона, те да се Република Српска интензивно припрема за вакцинацију.

Он је истакао да свако непоштовање мјера води ка још неповољнијој ситуацији.

Аћимовићева је позвала грађане да поштују мјере, наводећи да се у посљедњих седам до десет дана биљежи раст броја заражених и хоспитализованих.