latinica  ћирилица
05/03/2021 |  11:06 | Аутор: СРНА

"Нуклеарна зима" била би смртоносна посљедица нуклеарног рата

Нуклеарни рат довео би до "нуклеарне зиме", односно температура би пала за 15 до 20 степени Целзијусових, завладала би вишемјесечна ноћ и нестало би воде за пиће, процјењују научници.
Нуклеарна бомба - Фото: илустрација
Нуклеарна бомбаФото: илустрација

Атомске бомбе уништавале би велике градове претварајући их у непрегледну ватрену стихију. На тако високој температури горио би чак и армирани бетон.

Пожари би били толики да би огњене буре убијале све што дише и уједно избацивале у атмосферу огромну количину чађи заклањајући сунце.

Услиједило би нагло захлађење.

Према прорачунима научника с краја прошлог вијека, али и неких данашњих, током првог мјесеца послије нуклеарног рата просјечна температура на земљи пала би за 15 до 20, а можда чак и 25 степени Целзијусових.

Симулација која је направљена осамдесетих година прошлог вијека заснива се на претпоставци да ће на сјеверној хемисфери избити нуклеарни конфликт усљед којег би САД, Европа и некадашњи СССР били потпуно уништени атомским бомбама снаге између 5.000 и 7.000 мегатона тротила.

У таквом сценарију ни преостали дио планете не може очекивати ништа добро.

Током неколико мјесеци преовладавао би "нуклеарни сумрак", односно непрекидна ноћ без сунца, и нуклеарна зима, у којој би се земља замрзнула и до неколико метара дубине, а људи и животиње остали би без воде за пиће.

Дошло би до огромне концентрације радијације и до честих олуја и тајфуна. Климатске промјене и масовна глад неизбјежно би узроковали смрт свих живих бића.

Неки научници су процијенили да човјечанство неће моћи да преживи "нуклеарну зиму", те да нико неће бити свједок "постнуклеарног прољећа".

И, мада су послије неки научници процијенили да би већи дио чађе и прашине, ипак, остао у нижим слојевима атмосфере и не би доспио у стратосферу, теорија "нуклеарне зиме", као посљедице нуклеарног конфликта, и даље има велики број присталица.

Тако се данас у научном свијету процјењује да би примјена више од 100 нуклеарних бојевих глава изазвала глобалну климатску катастрофу, преноси "Руска ријеч".