latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:10 | Аутор: Б92

Болнице имају план само за викенд

Завршен је састанак љекара ковид-болница са министром здравља Златибором Лончарем.
Инфективна клиника у Београду (Фото: V. Živojinović / RAS Srbija) -
Инфективна клиника у Београду (Фото: V. Živojinović / RAS Srbija)

Након састанка је речено, да се епидемија вируса корона у Србији поново захуктава.

- Ми смо сада у проблему, јер је већи број примљених него отпуштених пацијената и јако брзо ћемо исцрпити све капацитете. Број заражених се шири као лепеза - истакла је Ивана Милошевић, замјеница директора Инфективне клинике.

- Данас смо се договорили да се пацијенти упућују, прије свега, у ковид болнице у Батајници и Крушевцу. Рачунамо и на КБЦ Земун и клинику "Драгиша Мишовић", као и на Инфективну, која ради 24 сата и надамо се да нећемо морати опет у ковид систем да враћамо Звездару и Бежанијску косу, јер морамо водити рачуна и о пацијентима који немају ковид-19 - рекла је Милошевићева.

Она је навела да је ситуација таква да се не треба изненадити да неко од пацијената буде хоспитализован и ван Београда, јер се већи број болесника прима у болнице, него што се отпушта.

- Ситуација је толико драматична да не можемо да правимо планове на дуже стразе и ово важи само за викенд - истакла је она.

- Батајница има капацитете за пријем болесника, али ни то није безгранично. Сада је тамо око 750 пацијената, а капацитет је 900 - напомиње Милошевићева.

Она је посебно указала да исти људи раде тај посао већ годину дана, и да није само питање отворити допунске капацитете, јер у њима треба неко и да ради.

Зато је апеловала на све грађане у име свих здравствених радника који годину дана раде свој посао, да се стрпе и искористе привилегију што Србија има четири вакцине, јер је то једини пут ка нормалном животу.

- Немојте да изгубимо шансу да се вратимо у релативно нормалан живот, што прије. Морамо да се придржавамо мјера, које се нису довољно поштовале, посебно послије пријема прве дозе. Вакцина није чаробни штапић, она нас штити, али потребне су бар двије недјеље послије друге дозе да бисмо били сигурни - истакла је она.