latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:59 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Борут Пахор у посјети Сарајеву (ВИДЕО)

Словенија ће Босни и Херцеговини донирати 4.800 доза вакцине Астра Зенека, исте оне коју је прије неколико дана донирала и Србија.
Пахор са Додиком, Комшићем и Џаферовићем - Фото: РТРС
Пахор са Додиком, Комшићем и ЏаферовићемФото: РТРС

Ова донација потврђена је на данашњем састанку чланова Предсједништва БиХ с предсједником Словеније Борутом Пахором у Сарајеву, у којем овај пут нису имали примједбе на њен квалитет.

Акценат током разговора стављен је и на миграције и проширење Европске уније на Западни Балкан.



Борба против пандемије и рјешавање економских тешкоћа које је изазвала у свим земљама тема је која је доминирала састанком са словеначким предсједником који је домаћинима донио и важну вијест.

- А то је да је Словенија одлучила да донира БиХ 4.800 доза вакцина као подршку у овако тешким тренуцима. У том погледу заиста цијенимо напоре које је уложио предсједник и Влада Словеније, јер знамо да су све земље изложене проблемима око вакцина и да је исказана помоћ нама веома важна - рекао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Посебна пажња посвећена је питању миграција, при чему је јасно указано да илегални мигранти БиХ користе као транзит, али да их знатан број остаје, јер све теже улазе у Западну Европу.

- Што се тиче миграција, увијек сам био и увијек ћу бити поборник политике заједничког, јединственог приступа Европске уније.  Треба заједно разговарати и тражити рјешења - нагласио је Пахор.

- Европска унија наравно не дозвољава долазак нових миграната на њене просторе, ми то питање не можемо рјешавати самостално, оно мора бити рјешавано и са земљама Западне Европе и Европске уније у цјелини - додао је Додик.

Пахор је потврдио да би крајем мјесеца у Љубљани требало да буде одржан самит Брдо-Бриони на којем ће, уз пандемију и миграције, једна од кључних тема бити проширење Европске уније на земље Западног Балкана.

- Што се тиче тога радо бих вам рекао своје мишљење које се с годинама само потврђује, а то је да је проширење Европске уније на Западни Балкан ултимативно и геополитичко питање и да је важно за мир и сигурност народа Западног Балкана, као и за државе Европске уније - закључио је предсједник Словеније.

Додик је подржао иницијативу предсједника Словеније да Европа на један посебан начин треба да третира читав овај регион, а не да то сведе само на питање техничког извршавања захтјева у вези с проширењем.