latinica  ћирилица
05/03/2021 |  18:00 | Аутор: СРНА

Свједок видио Херенду како пуца у војнике ЈНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Викићеве одбране Самир Чајић изјавио је да је видио како Неџад Херенда пуца испод Дома полиције.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Чајић, који је непланирано саслушан у наставку суђења, рекао је да је био припадник Одреда за посебне намјене под командом Викића.

Присјећајући се дана када је испод Дома полиције убијено осам заробљених војника, он је испричао како је био на спрату када је зачуо пуцњаву и, мислећи да је нападнута база, отрчао по пушку и истрчао напоље.

На платоу испред објекта, како је навео, један од стражара је рекао: "Будала, поби људе".

Чајић је рекао да се нагео преко високе живе ограде и видио низ улицу Неџада Херенду који је пуцао и из чијег се оружја димило. Чајић мисли да је Херенда имао оружје с пригушивачем и да је, у тренутку кад га је видио, "потврђивао".

Саслушање Чајића, који је у претходном периоду пратио суђење из публике, предложила је Викићев бранилац Адна Добојлић након што га је споменуо други свједок.

Тужилац Весна Илић противила се његовом саслушању, подсјећајући да је један њен свједок одбијен јер је долазио на суђење, али је Вијеће прихватило приједлог одбране.

Чајић је рекао да је Херенда радио у Државној безбједности и да га је виђао са Асимом Даутбашићем из исте службе, који је такође радио у Дому полиције, преноси Бирн.

Свједок Мустафа Табак, који је пред крај рата био и командант Одреда, рекао је да је чуо да је заробљене убио Херенда из Државне безбједности, а да их је довео Мишо Жмиро, који је био из Јукине јединице.

Свједок Мухамед Ахмић навео је да је од 10. маја био у воду за обезбјеђење Одреда, да су евидентирали све догађаје и да је убиство сигурно морало бити забиљежено.

Свједок Божо Шаин, који је био у јединици Јуке Празине, изјавио је да са Викићем није имао никакве везе и да је Празину, којег је већина ословљавала с "генерале", није имао надређеног.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Према оптужници, они су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура заробљених војника ЈНА, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим тијелима још трага.

Наставак суђења заказан је за 19. март.