latinica  ћирилица
05/03/2021 |  18:55 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

БиХ два милиона долара за сузбијање трговине људима

Америчка агенција за међународни развој издваја додатних два милиона долара за помоћ властима БиХ за сузбијање трговине људима, најавила је директор Мисије УСАИД-а у БиХ Нанси Еслик.

У разговору са координатором БиХ за борбу против трговине људима Самиром Ризвом, Еслик је појаснила да ће ово издвајање бити остварено посредством новог, петогодишњег пројекта Програма подршке заштити људских права у БиХ, саопштено је из УСАИД-а.

Еслик и Ризво разговарали су о напорима власти у области сузбијања трговине људима, као и о томе шта је неопходно урадити за побољшање положаја БиХ на ранг-листи америчког Стејт департмента у области сузбијања трговине људима.

БиХ се налази три године заредом на нивоу два Надзорне листе у извјештају Стејт департмента о трговини људима, а у саопштењу се додаје да ће неуспјех резултирати аутоматским снижавањем на ниво три, као, и да ће довести до ограничења у америчкој помоћи властима БиХ.

- Власти БиХ оствариле су значајан напредак у области сузбијања трговине људима усвајањем Стратегије за сузбијање трговине људима, али је потребно направити даља побољшања бољом идентификацијом жртава, директну помоћ жртвама и енергичније процесуирање починилаца - истакла је Еслик.

Она је навела да је УСАИД спреман помоћи БиХ у тим настојањима, те нагласила важност сарадње и координације међу надлежним институцијама на свим нивоима власти БиХ у области сузбијања трговине људима.

Ризво је захвалио Есликовој и УСАИД-у за несебичну подршку БиХ у борби против трговине људима.

- Захваљујући вашој подршци, како политичкој преко америчке Амбасаде, тако и техничкој посредством пројеката УСАИД-а, постигли смо задовољавајући прогрес који ће бити препознат од ТИП канцеларије у Вашингтону, да би БиХ била скинута са листе посматрања - истакао је Ризво.

Он је рекао да без обзира на постигнути значајни успјех, БиХ институције себи не могу приуштити да буду задовољне и опуштене у наредном периоду, јер се веома лако могу опет наћи на листи посматрања нивоа два, или још горе, могу се спустити на ниво три.

Из УСАИД-а су нагласили да борба против трговине људима остаје и даље један од њихових главних приоритета УСАИД-а у БиХ.

У годишњем извјештају Стејт департмента за прошлу годину о трговини људима у БиХ дато је неколико препорука за побољшање напора власти у борби против трговине људима, укључујући измјене закона, обуку судија у области тежине злочина трговине људима, повећано финансирање невладиних организација које помажу жртвама трговине људима и друга побољшања", наводи се у саопштењу.