latinica  ћирилица
05/03/2021 |  20:51 ⇒ 20:56 | Аутор: РТС

Влада Србије усвојила нове мјере

Влада Републике Србије, на приједлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19, усвојила је нове мјере за сузбијање епидемије, које се односе на предстојећи викенд, 6. и 7. март.

Ученици средњих школа од понедјељка, 8. марта, прећи ће на онлајн наставу, како је и предложио Кризни штаб.

Донесена је одлука да од суботе, 6. марта у 12 сати до понедјељка, 8. марта у 6 сати ујутру буду затворени сви угоститељски објекти (кафићи и ресторани), све продавнице осим продавница прехрамбене делатности, козметички и фризерски салони, дјечије играонице, теретане, спортски објекти...

Другим ријечима, могућност да раде сутра након поднева до понедјељка ујутру имаће само продавнице прехрамбене робе, које могу да раде до 21, апотеке и бензинске пумпе чије радно вријеме није ограничено, саопштила је Влада Србије.

У ски центрима, ове мјере важиће од поноћи и трајаће до понедјељка, што значи да угоститељски објекти на овим мјестима неће радити током цијелог викенда. Изузетак су хотелски кафићи и ресторани, који током викенда могу услуживати само госте који имају пријављен боравак.

Када су у питању установе културе, само позоришта ће моћи да раде до 21 сат уз поштовање свих епидемиолошких мјера, док ће унапред заказани спортски догађаји моћи да се одрже, али без присуства публике.

Битно је напоменути да је дјелатност доставе хране могућа могућа 24 сата дневно, док је шалтер продаја хране и пића сутра након 12 часова забрањена на територији читаве Републике Србије до понедјељка ујутру.

Такође, након 12 часова могу радити приватне здравствене установе, лабораторије, ветеринарске амбуланте и стоматолошке ординације.

Од понедјељка, 8. марта, све ће радити по уобичајеном режиму и радна времена свих објеката биће иста као и данас.

Вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану, тако да нове мјере ни на који начин не угрожавају процес имунизације, закључује се у саопштењу владе.