latinica  ћирилица
05/03/2021 |  21:49 ⇒ 21:54 | Аутор: sputniknews.com

Снимљен брод који лебди изнад мора

Брод који лебди изнад мора, ријетка оптичка варка, снимљен је у близини Енглеске.
Снимљен брод који лебди изнад мора (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Снимљен брод који лебди изнад мора (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Дејвид Морис, аутор тог снимка, казао је да је био веома изненађен кад је примијетио огроман танкер како лебди изнад воде недалеко од Фолмаута у области Корнвол.

Ради се, заправо, о оптичкој илузији познатој као горњи мираж, пише енглески Гардијан.

Такве илузије су честе на Арктику, али могу да се виде и на другим морима током зиме, када су одговарајуће атмосферске прилике, мада веома ријетко.

Узрок те оптичке варке је метеоролошки феномен познат као температурна инверија.

Уобичајено је да температура ваздуха пада како расте надморска висина. Међутим, у случају температурне инверзије, топао ваздух налази се изнад хладнијег ваздуха, играјући се са визуелном перцепцијом.

Тако је настала и фотографија лебдећи брода, јер је хладно море снизило температуру ваздуха непосредно изнад њега, док се у вишим дијеловима налазио топлији ваздух.

Хладнији ваздух је гушћи од топлијег, па има виши индекс преламања свјетлости. Тако се зраци свјетлости, који се одбијају од брода, различито преламају пролазећи кроз слојеве хладног и топлог ваздуха и савијају надоле путујући ка посматрачу на обали, због чега њему изгледа да је брод на вишој позицији него што јесте.

- Горњи мираж може изазвати различите врсте илузија. Предмет може да изгледа да је на вишој позицији, као у случају овог брода, али се због њега могу видјети и предмети који би иначе били испод линије хоризонта - рекао је метеоролог Дејвид Брејн.

Горњи мираж, код ког предмет изгледа као да је на вишој позицији, лако се може препознати јер се испод њега не види никакав детаљ, док је други случај те оптичке варке, када се види предмет који је иза линије хоризпнта, добро познат поморцима.

Слична овој оптичкој илузији је и доњи мираж, а он настаје у обрнутом случају, када је слој хладног ваздуха изнад слоја топлог. То је добро позната илузија лажних оаза у пустињи или локви воде на путевима током врелих летњих дана.