latinica  ћирилица
06/03/2021 |  08:14 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Помен дервентским борцима

У Власеници ће данас бити обиљежено 28 година од погибије 15 бораца Дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
Страдање Срба - Фото: РТРС
Страдање СрбаФото: РТРС

- Почаст дервентским борцима, који су 9. марта 1993. године погинули у нападу припадника такозване армије БиХ у рејону села Церска у општини Власеница, одаће, као и претходних година, чланови породица погинулих, те представници борачких организација и локалних власти општина Власеница и Дервента - изјавио је Срни предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић.

Он је рекао да се традиција неће прекидати упркос епидемиолошкој ситуацији и да ће се поштовати све мјере с циљем спречавања ширења вируса корона.

- Дочекујемо наше драге госте из Дервенте са којим ћемо заједно између 10.00 и 11.00 часова посјетити Спомен-собу, а након тога положићемо цвијеће на Војничком гробљу. Надамо се да ће ову традицију наставити будуће генерације да се никада не забораве јунаци који су живот дали за нашу Власеницу и Републику Српску - нагласио је Симанић.

Предсједник Борачке организације Дервента Боро Добриловић потврдио је долазак делегације из овог града, истичући да су Власеничани и Дервенчани вјечити пријатељи, да су то нераскидиве везе које ништа и нико не може уништити.

- Власеничани разумију нашу жртву и патњу, као и ми њихову јер смо се борили на истој страни и имамо исту судбину. Ми смо у Власеници увијек добро прихваћени, и мислим да је ријеткост да има иједна општина у Републици Српској која тако дуго његује ову традицију - изјавио је Срни Добриловић.

Он је рекао да и млади нараштаји треба да памте ове жртве, и да његују традицију одавања почасти погинулим борцима у годинама које долазе.

Припадници 327. моторизоване бригаде ВРС из Дервенте борили су се широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.