latinica  ћирилица
06/03/2021 |  08:48 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Мајкић: Од дводомног парламента желе направити једнодомну скупштину

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић упутила је питање предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији у вези са бројним неуставним посланичким иницијативама које се појављују у парламенту БиХ, наводећи да је ријеч о покушајима да се од дводомног парламента направи једнодомна скупштина.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Мајкићева је изјавила за "Глас Српске" да су посланици од почетка мандата до фебруара ове године упутили 41 иницијативу, те да велики број њих није у складу са Уставом и правним системом БиХ.

Она је упитала руководство Савјета министара како ће се према томе одредити и који им механизми стоје на располагању у складу са законом и Пословником о раду Савјета министара да би се спријечиле ове неуставне иницијативе.

- Неуставне иницијативе у Дому народа рјешавамо тако што гласамо против и све су добиле такав епилог, послије чега не постоје, али у Представничком дому такви захтјеви иду као обавеза Савјету министара да нешто уради, а немогуће је радити према неуставним иницијативама. Ипак, остаје питање шта када парламент нешто наложи, може ли Савјет министара одбити - истакла је Мајкићева.

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић истакао је да су у првој години у овом мандату на сцени биле блокаде, условљавања и неформирање Савјета министара од стране СДА.

- Друга година је посвећена неуставним иницијативама и измјени састава Централне изборне комисије БиХ, на шта су пристајале и неке странке из Републике Српске. Да будем искрен, немамо шта друго ни очекивати. Стално имамо ту врсту подметања из ФБиХ и покушаја да једне ствари завршавају са једном групацијом из Српске, а друге са другом. То је њихова стална политика - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је овакво дјеловање веома опасно, те додао да све што није у сагласности са Уставом треба да буде враћено и да се јасно каже да не може бити разматрано.

"Глас" пише да неуставне посланичке иницијативе у посљедње вријеме неријетко пролазе у Представничком дому парламента БиХ и одлазе на адресу Савјета министара, а једна од таквих је иницијатива посланика СДА Дениса Звиздића којом се Савјет министара задужује да у року од 30 дана од усвајања иницијативе припреми и у процедуру упути приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном непокретном војном имовином.