latinica  ћирилица
06/03/2021 |  09:19 | Аутор: СРНА

Возачи опрез - коловози мокри и клизави

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Коловоз - Фото: РТРС
КоловозФото: РТРС

У вишим планинским предјелима и преко превоја мјестимично има снијега на коловозу, нарочито на путу Хан Пијесак-Власеница, преко превоја Хан Поглед и преко Романије.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске упозоравају на учестале одроне у усјецима и поред камених косина, посебно на дионици пута Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље, гдје је путнички саобраћај отежан, а за теретна возила обустављен.

У Требињу су данас, због сахране умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија, могуће повремене обуставе саобраћаја, па се возачима савјетује да користе алтернативне правце, саопштила је требињска Полицијска управа.

Повремене обуставе саобраћаја могуће су од 11.00 до 13.00 часова.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

На регионалном путу Р-И 1105 Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, саобраћај се одвија једном саобраћајном траком. Због опасности од новог обрушавања молимо возаче за додатни опрез.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/.

Због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој - Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју измијењен је режим саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Због радова измијењен је режим саобраћаја на дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/.

У току је изградња кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила код Хотела "Ћубић", из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

На дионицима пута међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - гранични прелаз Брод, међуентитетска линија Леденице - Модрича - Јоховац - ауто-пут -Бањалука - Мањача - међуентитетска линија Велечево и међуентитетска линија Леденице - Црквине - Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на путу и 2. мосту, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона преко надвожњака на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због изградње прикључака за бензинску пумпу, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука један - Бањалука два /Крајишких бригада/. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

На ауто-путу А-1 у ФБиХ саобраћа се успорено због извођења радова на петљама Какањ и Високо, уз постављену привремену сигнализацију.

У току су радови у тунелу "Црнаја" на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима. Од 23.00 до 4.30 часова на овој дионици саобраћај се обуставља.

На магистралном путу Прозор-Јабланица саобраћај је и даље обустављен због радова у тунелу "Јасен". Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Због радова, успорено се саобраћа на путевима: Живинице-Бановићи, Рогатица-Устипрача и Громиљак-Каоник.

На граничним прелазима нема дужих чекања.

На прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ је отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан "пи-си-ар" тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.