latinica  ћирилица
06/03/2021 |  10:38 | Аутор: СРНА

Канцеларија за КиМ: Опљачкана православна црква у Клокоту

Православна црква Светог Петра и Павла у Клокоту на Косову и Метохији обијена је на Задушнице, а лопови су из ње однијели новац и одређени мобилијар, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером, а да је у цркву проваљено, примијетио је мјештанин који је овога јутра кренуо да је отвори за вјернике.

Из Канцеларије истичу да је срамота да Срби на Косову и Метохији ни на Задушнице немају мира и да се њихови вјерски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан када обиљежавају спомен на своје преминуле.

- Овај случај најријечитије говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката на Косову и Метохији, који су учестало мета вандала, пљачке, скрнављена, као и претензија на њихову имовину и посједе - наведено је у саопштењу.

Само током прошле године на Косову и Метохији забиљежено је више од 80 инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина, гробови и цркве.

Из Канцеларије истичу да то јасно показује да свако нереаговање привремених инситутуција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета.

- Због тога захтијевамо да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко повјерење - навели су из Канцеларије за Косово и Метохију.