latinica  ћирилица
06/03/2021 |  10:56 | Аутор: СРНА

Архиепископ Макарије: Владика Атанасије се лавовски борио за цркву и вјернике

Блаженопочивши умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије био је један од највећих патролога и лавовски се борио за Цркву, Косово и Метохију, сиромашне, дјецу, изјавио је архиепископ Катарски Макарије из Јерусалимске Патријаршије.
Владика Атанасије (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Владика Атанасије (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

- Лавовски и јуначки си се борио за Цркву, саборност, еклисиологију, светоотачко предање, за име Христово, за Косово и Метохију, Јасеновац, за сироте, рањене, избјеглице, сиромашне и највише за дјецу, пошто си био и остао срцем вјечито дијете - навео је архиепископ Макарије у опроштајном писму објављеном на сајту Епархије захумско-херцеговачке.

Он је подсјетио да је владика Атанасије у народу старијима био познат као "лав", а дјеци као "зец".

Архиепископ Макарије је подсјетио на период када је владика Атанасије као поклоник Свете Земље боравио у Јерусалимској Патријаршији, изучавајући јеврејски језик и преводећи књиге, као и ходочашћа у Понту и Кападокији, гдје су сви "упијали" његове ријечи.

- Кога год да сам срео од оних који су тебе тамо упознали – питао је за тебе. Неки сада мени изјављују саучешће, а јуче ми је и један Јерусалимац послао поруку - "Уснуо је лав" - навео је архиепископ Макарије.

Он је нагласио да је владика Атанасије био необичан поклоник Свете Земље, са којом је, како је рекао, имао исконске везе и као да је одувијек припадао тамо.

- Удивили су се житељи Града Божијег када сам те дочекао по повратку са Синаја, када си носио у својим пртљазима само камење и старо стабло пустињског дрвета, осим књига и фотографија, заједно са онима који су то са тобом носили у манастир Тврдош - подсјетио је архиепископ Макарије.

Иказао је да је владика Атанасије желио да дио Свете Земље пренесе Србима и у Херцеговину.

- Желио си да дио ове Свете Земље коју носиш у свом срцу однесеш и у свој Тврдош и да обновиш везу Свете Земље на један видљив начин са Србима, као што је то раније урадио и Свети Сава - рекао је архиепископ Макарије.

Он је нагласио да ће се вјерници и свештенство од сада све више дивити јединствености, искрености, аутентичности, дубини, ширини личности владике Атанасија као једног од великих, ако не и највећих патролога нашег времена.

- Владику Атанасија испраћамо са овоземаљском људском тугом, али и са радошћу да је настањен у небеској Земљи Живих, гдје се моли са патријархом Павлом, митрополитом Амфилохијем и осталима за све нас на земљи - навео је архиепископ Макарије.

Умировљени епископ Атанасије биће сахрањен данас у параклису Васкрсења Господњег у гробљу манастира Тврдош.