latinica  ћирилица
06/03/2021 |  12:29 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Швајцарци сутра гласају о забрани бурке

У Швајцарској се сутра одржава референдум о забрани покривања лица жена у јавности, а познаваоци прилика указују да би исход могао бити неизвјестан.
Никаб - Фото: РТРС
НикабФото: РТРС

Грађани ће се заправо начелно изјаснити о забрани покривања лица што обухвата и рецимо маскирање током демонстрација. Али то је у расправи споредна ствар. Све се врти око никаба, бурке и других покрова за лице које носе неке муслиманке.

- У другим земљама је радикални ислам напреднији, али и код нас је почео да пуже. Ако то не желимо, онда морамо јасно да се поставимо и то регулишемо на самом почетку - каже Валтер Вобман из Швајцарске народне странке који је покренуо иницијативу за реферебдунм.

Он је прије једанаест година већ имао успјеха са иницијативом да се забрани градња нових минарета.

- Угњетавање жена нема шта да тражи у нашем друштву и зато смо и покренули иницијативу. Код нас жене показују лице. То је знак нашег слободног, демократског друштвеног поретка - додаје Вобман за Дојче веле.

Међутим, швајцарска Савезна влада и велика већина у парламенту у Берну то виде другачије. Они препоручују гласање против забране покривања.

Карин Келер-Зутер, која води ресор правосуђа и полиције, каже да је покривање лица маргинални феномен. Наводи да у цијелој земљи има једва тридесетак жена које носе бурку, а да су остале туристкиње које кратко бораве у Швајцарској.

- Забрана покривања не нуди никакву заштиту од екстремизма или тероризма. За то постоје ефикаснији инструменти - додаје Келер-Зутер. Подсјећа да је парламент управо усвојио нови закон о дјеловању полиције у одбрани од радикалних исламиста и терориста.

Вијеће жена католичке бискупске конференције у Швајцарској, исламска удружења и неке феминистичке политичарке сматрају да би забрана покривања угрозила вјерске слободе у Швајцарској. Посланик Валтер Вобман, из иницијативе која је прогурала референдум са више од 100.000 потписа, на то има приговор.

- Нико нормалан не може да схвати зашто цркве то говоре. Јер, овдје смо против политичког, екстремног ислама, а не против ислама као религије - каже он и додаје да "ислам не тражи да женско лице буде покривено да би се практиковала вјера. У Курану се нигдје не каже да се то мора. Ово је симбол који је дошао касније".

Он је убијеђен да је, баш као и минарети на џамијама, ношење бурки и никаба израз политичког ислама и шеријатског закона. А тако нешто, како је рекао, “сигурно не желимо у нашој култури“.

Неке феминисткиње и исламске теолошкиње такође препоручују да се у недјељу гласа за забрану зара и фереџе. Политиколог Елхам Манеа, који има арапске коријене, рекао је за швајцарски радио да је никаб очито “симбол вјерске фундаменталистичке десничарске идеологије“.

Забрана покривања већ постоји у два кантона, Тицину и Сент Галену. Исто постоји у Француској и Аустрији. Још шест држава ЕУ на неки начин регулише ову тематику. Посљедње анкете предвиђају 49 одсто гласова за забрану бурки и 47 одсто против, што значи да ће резултат бити веома тијесан, закључује DW.