latinica  ћирилица
06/03/2021 |  12:52 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Вучић са Чен Бо: Београд ће наставити да сарађује са Кином

Србија ће сарађивати са Кином на корист својих грађана и неће одустати од тог пријатељства зато што то одговара неким другим земљама, и то онима које имају и већу сарадњу са Кином, поручио је предсједник Србије Александар Вучић послије састанка са кинеским амбасадором Чен Бо.
Александар Вучић и Чен Бо (фото:Sputnik / Лола Ђорђевић) -
Александар Вучић и Чен Бо (фото:Sputnik / Лола Ђорђевић)

Он је упитао да ли, након све помоћи и подршке коју је добила од Кине, Србија треба да ради против Кине зато што је то у интересу неких других земаља, које имају и по 100 пута, већу трговинску размјену са Кином него Србија.

- И они могу да имају све, а кад Кина треба Србији да помогне, онда стигне упозорење да се Срби чувају. А шта је то лоше Кина Србији урадила - да ли је признала /самопроглашено/ Косово или ју је увриједила? - рекао је Вучић.

Он је поручио да је Србија на европском путу, али да сарађује и сарађиваће са Кином и још више, јер је суверена земља која сама доноси одлуке и поштује своје грађане.

Вучић је изјавио да је у претходном периоду направљен огроман помак у сарадњи Србије и Кине, као и да је у посљедњих пет година Србија за чак 15 пута увећала извоз у Кину.

Он је истакао да је сарадња двије земље заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

Одговарајући на питање у којој мјери Србија може да помогне земљама у региону у набавци вакцине, он је одговорио да Србија не може да извози кинеску вакцину и да, колико зна, постоји договор за испоруку и у друге земље региона, као што су Црна Гора и Сјеверна Македонија.

- Бескрајно сам захвалан Кини јер оно што смо видјели јесте да је ријеч о безбједној и веома поузданој вакцини која нешто касније развија антитијела, али без икаквог угрожавања здравља људи. Прављена је као права вакцина чија антитијела трају дуже. Много живота смо спасили том вакцином и да је нисмо имали било би на десетине хиљада више обољелих - рекао је Вучић.

Амбасадорка Кине Чен Бо рекла је да је данас имала прилику, заједно са представницима кинеских компанија, да са министрима и директорима јавних предузећа размијени мишљења о сарадњи у различитим областима.

- Овај састанак у потпуности показује да предсједник Вучић придаје велики значај односима са Кином. Наша сарадња је фокусирана актуелно на двије тачке, а прва је заједничка борба против пандемије - навела је она и подсјетила да је синоћ стигао трећи контингент од пола милиона кинеске вакцине "синофарм".

Чен Бо је рекла да је друга тачка заједничка борба за економски раст, односно опоравак, у шта спада инфраструктура, као највећа област.

Она је навела да се стабилно одвија реализација великих пројеката као што су пројекат брзе пруге Београд-Нови Сад и ауто-пута Прељина-Пожега. Она је подсјетила да су кинеска компанија и француски и српски партнери потписали споразум о изградњи београдског метроа и навела да је разговарано и о сарадњи у области пољопривреде.

- Послије данашњег састанка, Амбасада и кинеске компаније добиле су више домаћих задатака. Спремни смо да улажемо даље напоре за успјех у свим областима - закључила је Чен Бо.