latinica  ћирилица
06/03/2021 |  14:01 | Аутор: СРНА

Епископ Григорије: Владика Атанасије - тврдошка светиња колосалног ума

Његово преосвештенство епископ диселдорфски и све Њемачке Григорије оцијенио је да је упокојени умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије био тврдошка светиња колосалног ума, коју заслужује Херцеговина и да је његова личност указивала на то како изгледа људска доброта.
Требиње - погребна поворка - Фото: РТРС
Требиње - погребна поворкаФото: РТРС

- Ако се за некога може рећи да се Богу наслужио и народу одужио, онда си то ти владико Атанасије, херцеговачки старче, косовско-метохијски завјетниче, Атанасије српски - рекао је владика Григорије у бесједи у Саборном храму у Требињу, гдје је са многобројним владикама и свештеницима и у присуству мноштва вјерника служено опијело и Света заупокојене литургија за умировљеног епископа Атанасија.

Владика Григорије је истакао да је епископ Атанасије био строг и неустрашив човјек, колосалног ума и огромног знања, који је увијек остао дијете џиновског срца и да је био оличење смирења.

Он је подсјетио да је епископ Атанасије био вриједан и неуморан, учитељске строгости, само понекад радостан и духовит у овом суровом свијету и да је његова личност указивала на то како изгледа људска доброта.

Владика Григорије је истакао да је владика Атанасије разумио муку сирочади, помагао војницима којима је постао саборац, подсјетивши на крштавање народа у Херцеговини, када је ријека Требишњица "постала велика крстионица".

- Од тебе не знамо бољег сијача Божије ријечи који је ишао стопама и путем бесмртника - рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да владика Атанасије, као ни упокојени митрополит црногорско-приморски Амфилохије, није плашио земаљских моћника, него су се они плашили њега, додајући да је епископ Атанасије свим срцем био за оне који су обесправљени.

Владика Атанасије биће сахрањен данас у гробљу манастира Тврдош.