latinica  ћирилица
06/03/2021 |  15:11 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

На "Малом Зејтинлику" око 1.500 људи из свих крајева Српске (ВИДЕО)

На војничком Спомен гробљу "Мали Зејтинлик" и цивилном дијелу овог комплекса на Сокоцу данас се окупило око 1.500 људи из свих крајева Српске који су посјетили гробове својих сродника, прислужили свијеће и положили цвијеће обиљежавајући Велике задушнице, рекао је Срни старјешина Црквене општине Соколац протојереј-ставрофор Илија Чупић.
Велике задушнице на "Малом зејтинлику" - Фото: СРНА
Велике задушнице на "Малом зејтинлику"Фото: СРНА

Он је додао да је и ове године, као и ранијих на задушнице које долазе пред почетак Часног поста, вјерни народ из свих крајева Српске дошао да посјети гробове својих сродника, прислужи свијеће и помоли се за њихове душе.

- Љубав сродника према својим ближњима показала се као много јача и снажнија од свих уведених заштитних мјера, па су упркос пандемији, дошли да обиђу гробове својих најближих, окаде гробове и помоле се Богу - рекао је Чупић.

Чупић сматра да је ове године много већи број људи у односу на претходне три године из свих крајева Српске посјетио Војничко спомен гробље "Мали Зејтинлик", те навео да су људи на Соколац долазили организовано аутобусима и властитим превозом.

Протојереј Чупић је подсјетио да је на "Малом Зејтинлику" сахрањено скоро 1.000 српских бораца погинулих на ратиштима у одбрани српских општина у околини Сарајева које су до Дејтона биле под контролом Војске Републике Српске.

- Наша молитва за покој њихових душа је уједно и захвалност за њихову жртву која је највећа и нема веће жртве у у хришћанству него да човјек положи живот за ближњега свога и сви бијели крстови на Малом Зејтинлику су израз те жртве - навео је Чупић.

Он је додао да су српски борци положили свој живот у темеље Републике Српске у којој ми данас живимо, уживамо све благодети слободе и заједно стварамо нашу будућност.

Јованка Ескић је дошла из Зворника на "Мали Зејтинлик" и са својим потомцима посјетила гроб мужа Радоја, који је погинуо у 47. години живота 1995. на ратишту у мјесту Чекрчићи, код Илијаша.