latinica  ћирилица
06/03/2021 |  15:41 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије: Атанасије заувијек у срцима Херцеговаца

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је блаженопочивши умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије нарочито дубок траг оставио у својој Херцеговини са којом се сјединио и да је улио храброст Херцеговцима када је требало бранити ову свету земљу.
Eпископ Јоаникије - Фото: СРНА
Eпископ ЈоаникијеФото: СРНА

- Као што га прима ова херцеговачка напаћена земља, тако га је примило срце сваког напаћеног Херцеговца Србина и ту ће да остане - рекао је епископ Јоаникије у бесједи на гробљу манастира Тврдош гдје је данас сахрањен умировљени владика Атанасије.

Он је истакао да је владика Атанасије по свему био посебан и нарочит, али близак свима, а његова ријеч оштра и истинита, али пуна љубави.

- Носио је дух свога духовног оца Јустина ћелијског и светог Николаја. Надамо се да се и он њима придружује и да се придружује своме сабрату Амфилохију са којим је био нераздвојан - рекао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да је епископ Атанасије од свог народа тражио само да буду људи Божији и да буду слободни.

- Бољег педагога, васпитача и професора нисмо могли срести и нисмо срели у животу. Нека га Господ награди за његову љубав, за његову жртву. Данас испраћамо нашег владику Атанасија, нашег Тасу, осјећамо велики бол због растанка, али се молимо Богу да му да вјечни покој - поручио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.