latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:50 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Неусвајање градског буџета Бијељине довело у питање функционисање установа (ВИДЕО)

Неусвајање буџета у Бијељини, изазвало је велике потресе, прије свега међу најосјетљивијим категоријама становништва. Посљедице ће бити видљиве у раду Удружења особа са инвалидитетом, Центра за социјални рад, вртићима, Аграрном фонду и институцијама културе.
Градска скупштина Бијељина - Фото: РТРС
Градска скупштина БијељинаФото: РТРС

Одлуку градоначелника Љубише Петровића да приједлог буџета у висини од 51,5 милиона марака повуче са дневног реда градске Скупштине, критикују из скупштинске већине, али из градских установа и дијела невладиног сектора.

У Удружењу особа са инвалидитетом "Kолоси" незадовољни су неусвајањем буџета.

- Молимо све представнике власти да што прије усвоје буџет и да добијамо транше и да би могли да радимо. Ми смо кроз пројекте и у договору са градском управом покушали смо да урадимо прилазе у школама да дјеца у колицима могу да уђу у школу. Затим смо тражили да се у градској управи уради лифт, да особе са инвалидитетом могу да уђу у зграду - рекао је Милорад Јовић из овог Удружења.

Помоћ Центра за социјални рад, за око 3.000 њихових корисника различитих категорија, због неусвајања градског буџета, биће умањена за око 300.000 марака.

Милорад Софренић, директор Центра за социјални рад истиче да су Буџетом била планирана тачна средства за сваког корисника по рјешењима на основу Закона о социјалној заштити.

У вртићу "Чика Јова Змај" истичу да ће претрпјети велику штету јер су имали у виду низ пројеката.

- Хтјели смо проширити капацитете, изградити нови вртић у Патковачи, а имали смо молбу родитеља из Дворова да тамо формирамо још једну групу дјеце - нагласио је Славиша Вујановић, директор овог вртића.

Пољопривредници су очекивали значајно повећање средстава у овогодишњем буџету.

- То је веома лоша вијест за све нас пољопривреднике. Тај милион и по итекако би нам значио, међутим не знам зашто је градоначелник повукао приједлог. Он је у кампањи имао велика обећања за пољоирпвреднике - каже пољопривредник Слободан Петрић.

Циљ Аграрног фонда је да у наредној години достигне шест одсто градског буџета, а првобитних милион и по марака био би само увод у такву одлуку. Повлачење буџета их је зауставило у томе.

- Имали смо стратегију да кренемо са подстицајима који би ишли директно за развој мањих произвођача како би и они досегнули праг за подстицаје и од Министарства пољопривреде - рекао је директор Аграрног фонда Златан Лазаревић.

Институције културе такође су погођене неусвајањем градског буџета. У Музеју Семберије одгодиће одређене пројекте.

- Ми нисмо никаква производна организација него институција културе која искључиво зависи од градског буџета - истиче директор Музеја Семберије Момчило Копривица.

Великим бројем најављених амандмана, скупштинска већина хтјела је мијењати сопствени буџет, припремљен још у октобру од стране претходне градске администрације, истиче градоначелник Бијељине.

- Сада желе нешто опет да мијењау. То је политичко лицемјерство, стерилна интересна групација која посједује више функција међу одборницима - истиче Петровић.

Из Kоалиције "Договор за Бијељину", између осталог, Петровићу су поручили да је он грдоначелник свих грађана, да нема никакав план развоја Бијељине, нити се разумије у буџетско пословање.