latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:52 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Аутор: РТРС

Почетак градње брзе цесте Приједор-Козарска Дубица у наредне двије године (ВИДЕО)

У припреми је планска и студијска документација за изградњу брзог пута Приједор - Козарска Дубица – Доња Градина. Брзи пут има посебан значај за извозно оријентисане привреднике приједорске регије, али и за становништво које ће имати безбједну путну комуникацију.
Брза цеста - Фото: РТРС
Брза цестаФото: РТРС

Планирани брзи пут, требало би да буде најближа путна комуникација Приједора са границом Европске уније, каже градоначелник Приједора Далибор Павловић.

- Пут је веома важан оготово из разлога што у Приједору постоје извозно оријентисана предузећа која своје производе извозе у земље ЕУ. Самим тим они ће имати бржу и лакшу комуникацију са својим комитентима, односно са људима са којима раде - додао је Павловић.

Ово ће уједно бити и повезница са аутопутем Бањалука – Приједор, што ће додатно убрзати и растеретити саобраћај, али и побољшати безбједност. У Козарској Дубици кажу да ће ова путна комуникација допринијети привредном, али и пољопривредном развоју ове општине.

- Општина Козарска Дубица ће ангажоваћати стручњаке који ће одредити најбољу трасу, као и припремити документацију, док ће остало финансирати Влада Српске - истакао је начелник Одјељења за пољопривреду општине Козарска Дубица Душко Бодиловић.

Из Аутопутева Републике Српске наводе да припреме теку по планираној динамици.

- Јавно предузеће “Аутопутеви Републике Српске“ припрема тендерску документацију, неопходну за расписивање јавног позива за набавку услуга израде пројектне и студијске документације за изградњу брзог пута на правцу од Приједора, преко Козарске Дубице до Доње Градине. Израда студијске и планске документације, као и дефинисање трасе поменуте саобраћајнице, први је корак у правцу реализације овог важног инфраструктурног пројекта у Републици Српској - саопштили су из овог предузећа.

Удаљеност од Приједора до граничног прелаза Доња Градина од око 60 километара, путујући досадашњим правцем, због чувања терета, превозници су прелазили за сат и по. Захваљујући брзом путу, уштеде времена требало би да буду велике. Уколико све буде ишло предвиђеном динамиком, почетак изградње брзог пута Приједор – Козарска Дубица – Доња Градина, очекује се у наредне двије године.