latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:58 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Тиодоровић: У уторак ћемо тражити оштрије мјере

Медицински дио Кризног штаба Владе Србије у уторак, 9. марта, тражиће да се пооштре мјере у борби против вируса корона, уколико не буде било помака набоље након викенда, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Он каже да проблем представља то што су болнице у Београду или пуне или су пред самим пуњењем и да би људи требало да схвате да је ситуација озбиљна.

Тиодоровић истиче да Медицински дио Кризног штаба није задовољан актуелним мјерама и да је тражио далеко оштрије мјере на дужи период.

- Инсистирали смо на ригорозној контроли мера са применом кривичног закона код оних који не поштују мере, а то се посебно односи на оне који организује журке. Свака локална заједница мора да сноси одговорност за своју ситуацију - рекао је Тиодоровић за "Блиц".

Он је указао и на нову појаву да млади који добију симптоме не одлазе на тестирање, већ ако имају лакшу клиничку слику ни не покушавају да оду код љекара, нити се задржавају у самоизолацији, што је веома опасно, јер на тај начин шире вирус.

- То се види по структури оних који умиру, две трећине умрлих су старији од 65 године, овамо имамо пуне болнице и са младима, а заражавају их они који не поштују мере - рекао је Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба.

У Србији од данас у подне, па до понедјељка у 6.00 часова, раде само продавнице хране, лијекова и бензинске пумпе, а од понедјељка на онлајн наставу прелазе средње школе.