latinica  ћирилица
07/03/2021 |  08:43 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Потребан опрез због мраза и поледице у вишим предјелима

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ потребан је опрез при вожњи због мраза и ниске температуре, а поледице има посебно у вишим предјелима и преко планинских превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

 Возачима се скреће пажња на учестале одроне у усјецима и поред камених косина, посебно на дионици пута Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље, гдје је путнички саобраћај отежан, а за теретна возила обустављен.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

На регионалном путу Р-И 1105 Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, саобраћај се одвија једном саобраћајном траком. Због опасности од новог обрушавања молимо возаче за додатни опрез.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/.

Због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој - Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју измијењен је режим саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Због радова измијењен је режим саобраћаја на дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/.

У току је изградња кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила код Хотела "Ћубић", из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

На дионицима пута међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - гранични прелаз Брод, међуентитетска линија Леденице - Модрича - Јоховац - ауто-пут -Бањалука - Мањача - међуентитетска линија Велечево и међуентитетска линија Леденице - Црквине - Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на путу и 2. мосту, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона преко надвожњака на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због изградње прикључака за бензинску пумпу, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука један - Бањалука два /Крајишких бригада/. Постављена је привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

На ауто-путу А-1 у ФБиХ саобраћа се успорено због извођења радова на петљама Какањ и Високо, уз постављену привремену сигнализацију.

У току су радови у тунелу "Црнаја" на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима. Од 23.00 до 4.30 часова на овој дионици саобраћај се обуставља.

На магистралном путу Прозор-Јабланица саобраћај је и даље обустављен због радова у тунелу "Јасен". Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Због радова, успорено се саобраћа на путевима: Живинице-Бановићи, Рогатица-Устипрача и Громиљак-Каоник.

На граничним прелазима нема дужих чекања.

На прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ је отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан "пи-си-ар" тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.