latinica  ћирилица
07/03/2021 |  09:04 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Ћосић: Споменик страдалим сарајевским Србима ће бити постављен

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да ће у овом граду бити постављен споменик страдалим Србима, првенствено цивилима, у протеклим ратовима, који ће свједочити да је 20. вијек био период страдања Срба на овим просторима.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Још не знам да ли ће тај споменик бити постављен на Врацама, дијелу који припада Републици Српској, или на некој другој локацији. Битно је то да ће он у сваком случају бити постављен. Свједочиће и говорити како су сарајевски Срби страдали - рекао је Ћосић.

Осим иницијативе за постављање споменика страдалим сарајевским Србима, Ћосић је најавио да бу ускоро требала бити готова и иницијатива која се односи на оспоравање имена и наслова на таблама постављеним широм Сарајева, које говоре о Србима као агресорима и злочинцима.

Ћосић је навео да готово двије трећине становника Источног Сарајева чине предратне Сарајлије, чији су преци генерацијама живјели на подручју Сарајевског поља.

- Слободно могу рећи да тапијом, генерацијски и генетски полажемо више права на Сарајевско поље него данашњи становници Сарајева - нагласио је градоначелник Ћосић.

Ћосић је подсјетио да су Срби на попису становништва 1971. године били већина у Сарајеву, да би, усљед снажног досељавања из свих дјелова БиХ и Србије, на наредном попису 1981. године превага отишла у корист тадашњих муслимана, а данашњих Бошњака.

- Нико нама данас нема право овдје да дијели лекције о улози сарајевских Срба и њиховом позиционирању на овим просторима - поручио је Ћосић.

Ћосић је навео да је у федералним медијима читао о дискусији вијећника у Општинском вијећу Новог Сарајева о табли која говори о постројавању бораца Војске Републике Српске на Врацама, коју је извршио генерал Ратко Младић, те да је један вијећник рекао да ће ОХР-у упутити захтјев да та табла буде уклоњена.

- Ма колико год неко буде покушавао скинути такве табле, ми ћемо их барем дупло више поставити. Не да би некога нервирали, већ да би показали улогу Срба на овом подручју, како у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, тако и у даљој прошлости - навео је градоначелник Источног Сарајева.

Он је указао да су сарајевски Срби много страдали и током Првог и Другог свјетског рата.

- Треба рећи колико је Срба малтретирано и колико је њихове имовине уништено након Сарајевског атентата, а тек колико их је настрадало и одведено у логоре и у Аустроугарску војску у том периоду. Онда је дошао и Други свјетски рат, па онда и овај посљедњи - испричао је Ћосић.

Ћосић је рекао да 20. вијек период страшног страдања српског народа, који нико нема право и неће моћи да избрише.

- Ми овим потезом не желимо никога да вријеђамо и омаловажавамо. Ми желимо да покажемо да никада нећемо заборавити своје жртве. Ми имамо своја права на овом подручју и овдје желимо да живимо - закључио је Ћосић.