latinica  ћирилица
07/03/2021 |  09:58 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Поједностављена процедура вантјелесне оплодње

Фонд здравственог осигурања Републике Српске донио је одлуку да, уколико због вируса корона поступак вантјелесне оплодње буде прекинут, осигуранику буде издато ново рјешење за ову процедуру.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

 - Жени се у случају добијања вируса корона прекинута процедура вантјелесне оплодње неће рачунати као обављени покушај, а када буде радила поново, у новом рјешењу ће стајати број процедуре која је и била прије него што је добила вирус корона - саопштено је из ФЗО.

Из Фонда истичу да је ово омогућено измјеном Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, с циљем да се осигураницима у пандемији максимално олакша приступ и коришћење здравствене заштите.

- Фонд је тако, осим финансирања пулмолошке рехабилитације за осигуранике који су прележали вирус корона, те финансирања здравствених услуга за све грађане, донио и ову одлуку, што је показатељ да одлуке креирамо пратећи актуелну епидемиолошку ситуацији и потребе осигураника у новонасталој ситуацији - истичу у ФЗО.

Како се наглашава, Фонд је и на овај начин настојао да предуприједи и прилагоди прописе новој стуацији, како би и здравствене установе, али и осигураници знали како да поступају, јер је епидемиолошка слика и даље неповољна.

- Подсјећамо да Фонд здравственог осигурања финансира три покушаја вантјелесне оплодње за брачне парове који природним путем не могу да добију бебу. Осим тога, међу првим фондовима у региону смо почели да финансирамо и чување ембриона на двије године, док су раније ову услугу осигураници плаћали сами - наводе у ФЗО.

Фонд је у прошлој години одобрио укупно 615 захјева за финансирање вантјелесне оплодње, а када је ријеч о чувању ембриона, у 2020. години финансирао је чување и замрзавање ембриона за 209 брачних парова.

Уговор за пружање ове услуге осигураницима Фонда закључен је са приватном здравственом установом "Медикос" из Бањалуке. Једна процедура кошта око 5.500 КМ и подразумијева комплетну процедуру - дијагностику, терапију и сам поступак.

Од 2007. године, од када Фонд финансира вантјелесну оплодњу, па до данас, рођено је 1.400 беба.

Из Фонда наводе да, када је ријеч о вантјелесној оплодњи, Република Српска значајно предњачи у односу на Федерацију БиХ, због чега су имали случајеве да грађани ФБиХ желе да се пријаве код ФЗО на осигурање како би остварили право на вантјелесну оплодњу.

- Такође, максимално смо поједноставили процедуру остваривања овог права за осигуранике, јер у земљама региона осигураници знатно теже и компликованије остварују ово право, уз много више потребне документације, него што је случај код нас - наглашавају у ФЗО.

У овом фонду кажу да је код њих потребно приложити приједлог гинеколога и копију вјенчаног листа или овјерену изјаву да је пар у ванбрачној заједници.

У случају да се вантјелесна оплодња не може обавити у Републици Српској, уз мишљење здравствене установе са којом ФЗО има уговор, осигураници могу да остваре право на рефундацију трошкова вантјелесне оплодње коју су урадили у некој од установа у иностранству, у складу са цјеновником Фонда.

- Фонд је још раније нашим актом додатно уредио ову област, прецизирајући у којим случајевима се одобрава рефундација трошкова за поступке рађене изван Српске - наглашавају у ФЗО.

У ФЗО подсјећају да породиљама и трудницама у потпуности финансирају здравствену заштиту за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање, а осим тога, осигураници су ослобођени плаћања партиципације за све прегледе који се тичу планирања породице.

Од 2019. године, између осталог, Фонд финансира и лијек "утрогестан" који велики број трудница користи због чувања трудноће и спречавања пријевременог порођаја.

- Финансирање вантјелесне оплодње, као и ова права су конкретне мјере којима Фонд настоји да пружи подршку пронаталитетној политици Републике Српске - закључује се у саопштењу ФЗО.