latinica  ћирилица
07/03/2021 |  10:37 | Аутор: СРНА

Лепосавић: Закон о слободи вјероисповијести необорив

Министар правде и људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић изјавио је да нови Закон о слободи вјероисповијести садржи и дјелове из образложења пресуда Европског суда за људска права, тако да је у потпуности необорив.
Владимир Лепосавић  (Фото: Facebook) -
Владимир Лепосавић (Фото: Facebook)

Након што је потврђено да су посланици коалиције "Црно на бијело" Уставном суду поднијели иницијативу за оцјену сагласности дијела чланова Закона о слободи вјероисповијести са Уставом Црне Горе и потврђеним и објављеним међународним уговорима, Лепосавић је истакао да свако има право да предложи или покрене поступак за оцјену уставности општих правних акта.

Лепосавић је рекао за "Дан" да је члан 12 био неуставан прије него што су усвојене измјене јер је смањивао обим процедуралне заштите коришћења културних добара.

- Садашње одредбе овог члана су усклађене са Уставом и правним поретком Црне Горе, тако да разлога за бригу више нема. Штавише, све одредбе измијењеног Закона о слободи вјероисповијести усаглашене су са Уставом, али и са Европском конвенцијом о људским правима - навео је Лепосавић.