latinica  ћирилица
07/03/2021 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Папа у Ираку: Опроштај кључна ријеч за сваког хришћанина (ФОТО/ВИДЕО)

Папа Фрањо, који је у посјети Ираку, апеловао је данас на хришћане у тој земљи да опросте неправде које су им нанијели муслимански екстремисти и да наставе да обнављају земљу након дугог низа година сукоба и међувјерских сукоба.

Поглавар Римокатоличке цркве говорио у хришћанској заједници Каракош на сјеверу Ирака, коју је напала Исламска држава на љето 2014. године, гдје је остало још мало породица у том мјесту, које су се вратиле када се ситуација смирила.

Говорећи испред цркве Безгрешног зачећа, папа је рекао да је опроштај кључна ријеч за сваког хришћанина, пренио је АП.

- Пут до потпуног опоравка може бити дугачак, али вас молим да не будете обесхрабрени. Оно што је неопходно – то је да заборавите, али истовремено морате имати и снагу да се не предате - рекао је он.

Папа се обратио становништву након што је Доха Сабах Абдала рекла како су њен син и још двије младе особе убијене у нападу када се Исламска држава приближавала граду, а њихова смрт је била сигнал другима да почну да бјеже.

- Мучеништво ова три анђела је јасно упозорење – да није њих било, страдали би многи у Каракошу, град би пао у руке ИСИЛ-а. Њихова смрт је на неки начин спасила цијели град. На преживјелима је да пробају да опросте агресорима - рекла је она.

Папа Фрањо у Мосулу (Фото: Andrew Medichini/Associated Press)

Папа је потом хеликоптером отпутовао до Мосула, гдје је посјетио Црквени трг и помолио се за жртве рата.

Окружен разваљеним рушевинама четири цркве на тргу, рекао је да је егзодус хришћана из Ирака и ширег Блиског истока нанио "несагледиву штету не само појединцима и заједницама већ и друштву које остављају иза себе".

Мосул је други по величини град у земљи, којим су екстремисти владали скоро три године. Ирачке и међународне снаге ослободиле су Мосул 2017. године након мјесеци уличних борби.