latinica  ћирилица
07/03/2021 |  14:14 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Бакшић Митић: Банија може остати празна

Замјеник градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић упозорорила је да ће, ако хитно не буде пружен смјештај људима погођеним земљотресом, ако не буду поправљене улице, путеви, расвјета, инфраструктура, "сви отићи и да ће Банија остати празна".
Бранка Бакшић Митић (фото: Robert Fajt / CROPIX) -
Бранка Бакшић Митић (фото: Robert Fajt / CROPIX)

Митићева је рекла да се пуно младих одселило послије земљотреса.

- Многи од њих су подигли кредите за куће којих више нема. Немам неке наде. Осим што немају гдје бити, људи немају гдје ни радити. Немамо ништа осим лијепе природе - рекла је Митићева за "Н1".

Истакла је  да су људи још у шоку, да је систем "и даље тром", као и да грађанима "јако треба грађевински материјал, а проблема има на сваком кораку".

- Хтјели су нам и преотети помоћ која је намијењена баш људима. Нису хтјели да се то ускладишти да иде људима, хуманитарним организацијама, него су хтјели да то иде граду - навела је Митићева.

Према њеним ријечима, у град су дошла 22 камиона шлепера из Њемачке "које су истоварили у 'Комуналац'".

- Људи су долазили, већ у понедјељак ничега није било у "Комуналцу", него је било распоређено по ватрогасним домовима. Да ли се то дијели или не, не знам. Људи су страшно незадовољни. Они желе да поправе оно што сами могу, али не могу сами исфинансирати", истакла је Митићева.

Она је рекла да је подијељена једнократна помоћ, а да се "25 милиона куна /око 6,25 милиона КМ/ које град Глина има за помоћ пострадалима, што је држава уплатила неколико дана након потреса, још није почело дијелити".

- Мислим да се за то чека предизборна кампања и да је то све политички и да ће се то почети дијелити у петом мјесецу. Али већ је прошло два мјесеца и већ је сад касно да се дијели људима помоћ - додала је Митићева.

Она је истакла да би хтјела да људи добију помоћ, коју нису добијали већ 67 дана од потреса.

- Према нашим подацима, још 50 људи нема кров над главом, никакву опцију за становање... Још 50 контејнера недостаје, недостаје то што контејнери нису спојени на воду и канализацију, то људи не могу сами - указала је Митићева.