latinica  ћирилица
07/03/2021 |  15:31 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Патријарх Данило: Дјело владике Атанасија значајно за цјелокупно православље

Његова светост патријарх румунски Данило изјавио је да је блаженопочивши епископ захумско-херцеговачки Атанасије био истакнути теолог чије је дјело значајно не само за Српску православну цркву /СПЦ/, него и за цјелокупно православно богословље.
Патријарх Данило Румунски (Фото: Митрополија црногорско-приморска) -
Патријарх Данило Румунски (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

- Преминуо је радољубиви архијереј и истакнути теолог, а вијест о његовом одласку са овог свијета донијела је тугу у срца свих који су га познавали - рекао је патријарх Данило у поруци поводом упокојења владике Атанасија објављеној на сајту Епархије захумско-херцеговачке.

Поглавар Румунске православне цркве је навео да је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије написао многе књиге и студије на новогрчком, француском, енглеском, руском, бугарском, њемачком, италијанском и другим језицима.

Патријарх Данило је указао и да је владика Атанасије објавио велики број књига и више од 500 студија и радова и да је преводио дјела са старогрчког, новогрчког, старословенског, француског, енглеског, италијанског и руског језика.

- Достојан ученик оца Јустина Поповића, епископ Атанасије је студирао у Србији, Грчкој и на Западу, остављајући за собом многа дела и студије од велике вриједности за православну теологију - нагласио је патријарх румунски.

Он је навео да су радови владике Атанасија из области теологије, антропологије, историје цркве, као и других области.

- У његовом дјелу видимо широку отвореност према цијелом хришћанском свијету утемељену у огромном знању о списима и ставовима светих отаца, других црквених списатеља, али и древних и савремених философа, као и православних и неправославних теолога - рекао је патријарх Данило.

Према његовим ријечима, теолошко-философска дјела владике Атанасија тичу се савременог доба и дају одговоре на проблеме са којима се суочава друштво.

- Као признање за његово теолошко и философско дјело, постао је члан Удружења књижевника Србије, а одредница са његовим именом уврштена је у српску, грчку и руску енциклопедију - нагласио је патријарх Данило.

Он је додао да је владика Атанасије био један од најактивнијих јерарха Српске православне цркве, који је увијек показивао непоколебљивост у православној вјери, као и очинску љубав и мудрост учитеља, свештеника и јерарха Српске цркве.