latinica  ћирилица
07/03/2021 |  15:55 | Аутор: СРНА

Тужилаштву достављена имена функционера МУП-а због прислушкивања Вучића

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да су имена високих функционера МУП-а који су добијали транскрипте нелегално прислушкиваних разговора предсједника Александра Вучића достављена Тужилаштву за организовани криминал.
Тужилаштво - Београд - Фото: ТАНЈУГ
Тужилаштво - БеоградФото: ТАНЈУГ

Вулин је рекао да Тужилаштво треба да квалификује кривично дјело и додао да чврсто вјерује да је полиција доказала умијешаност функционера који су кршили закон и злоупотребљавали систем.

Према његовим ријечима, полиција је недвосмислено показала да је постајала злоупотреба система и да су прислушкивани људи за које то није морало и требало, али су стављени на мјере зато што се знало да ће бити у комуникацији са предсједником Вучићем и члановима његове породице.

- О мотивима прислушкивања истрага и судски поступак ће рећи, да ли је то рађено само из главе неког функционера МУП-а или, можда, уз подршку некога из иностранства. Постоје надлежне службе које ће се бавити и баве се тиме - рекао је Вулин за ТВ "Прва".

Он је нагласио да у 1.572 прислушкивана разговора није било ниједног инкриминишућег.

- Ни против једног од људи који су били на мјерама није поднесена ниједна кривична пријава, нити су икада били осуђени. Њихов једни гријех је била близина са предсједником Вучићем и члановима његове породице - рекао је Вулин.

Говорећи о сликама и именима оперативаца МУП-а и БИА, који су радили на овом случају, а које су нађене у телефонима припадника организоване криминалне групе "Беливук-Миљковић", Вулин је нагласио да ће бити утврђено ко је дојавио имена и фотографије тих особа припадницима клана, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Вулин је навео да су од припадника организоване криминалне групе одузета 44 телефона, који су декодирани и у којима су нађени бројни докази кривичних дјела, неки за које се знало да су их они починили, а неки за које је тек откривено да су њихово дјело.

Према његовим ријечима, сврха монструозних снимака и фотографија које су припадници клана размјењивали између себе и слали противницима била је застрашивање.

- Врх мафије је страдао, а страдаће и улични продавци - истакао је Вулин и додао да постоје они који већ покушавају да предузму тржиште, територију и мрежу клана "Беливук - Миљковић" са којима ће се држава на исти начин обрачунати.