latinica  ћирилица
07/03/2021 |  16:14 | Аутор: СРНА

Сребреница: Остаци цркве из шестог вијека за вјерске обреде, наставу и туристе (ФОТО)

Служењем Свете литургије и освештањем новоизграђеног објекта, којим је заштићено конзервирано археолошко налазиште ранохришћанске цркве на брду Боровац изнад села Ораховица у сребреничкој општини, тај локалитет данас је предат на кориштење.
Сребреница: Ораховица остаци цркве - Фото: СРНА
Сребреница: Ораховица остаци црквеФото: СРНА

Остаци православне цркве у Ораховици откривени су 2016.године.

Тада је, према жељи мјештана, постављен крст на локацији Црквина и приликом рашчишћавања тог локалитета откривени су остаци зидина цркве и још нека артефакта, за коју су археолози утврдили да потиче из Шестог или почетка Седмог вијека.

Испоставило се да је крст постављен уз сами зид старог црквеног олтара.

Сребреница: Ораховица остаци цркве

Касније је тај локалитет истражен, уз надзор археолога, и откривени остаци цркве димензија 13 пута седам метара, који су уређени, конзервирани и наткривени и тај локалитет ће служити за одржавање вјерских обреда, али и као туристичка дестинација, која говори и присуству православља на овим просторима прије 15 вијекова

Надстрешница површине 300 метара квадратних изграђена је изнад цијелог археолошког налазишта и штитиће га од климатских утицаја јер је знатно веће површине од откривене црквене апсиде.

Према ријечима сребреничког пароха, протојереја Александра Млађеновића, општина Сребреница и Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбиједили су средства за уређење и конзервацију налазишта.

- Вјерници су обезбиједили грађевински материјал и мобама изградили надстршницу, уз стручни надзор, чиме је овај локалитет претворен у вјерско-културну и туристичку дестинацију, али ће служити и за одржавање наставе у природи и организовање неких породичних славља - додао је парох сребренички.