latinica  ћирилица
07/03/2021 |  17:05 | Аутор: СРНА

Линта: Војнићева се прави да не зна да је хрватски службени језик у Војводини

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да се предсједник Хрватског националног вијећа у Србији Јасна Војнић прави да не зна да је хрватски језик један од шест службених језика на подручју цијеле АП Војводине иако је број Хрвата у тој српској покрајини испод законског минимума.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је позвао Војнићеву да јавно затражи од хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска почне да поштује сопствене законе и уведе српски језик у званичну употребу у Вуковару гдје је учешће Срба изнад законског минимума који у тој земљи износи чак 33,3 одсто.

Он је у писаној изјави позвао Војнићеву да јавно затражи од Пленковића да Хрватска коначно почне да поштује законске обавезе према преосталим Србима, односно да се српски језик и ћирилица почну употребљавати у пракси.

Линта подсјећа да се у Хрватској у 23 локалне самоуправе у којима Срби чине више од трећине становништва, а у некима и више од 90 одсто, не поштује њихово законско право на службену употребу српског језика и писма.

Ријеч је о општинама Двор, Доњи Кукурузари, Крњак, Војнић, Вргинмост, Грачац, Доњи Лапац, Плашки, Удбина, Врховине, Бискупија, Ервеник, Цивљане, Кистање, Борово, Ердут, Јагодњак, Маркушица, Негославци, Шодоловци, Трпиња и два града - Вуковар и Врбовско.

У већини од наведене 23 локалне самоуправе нису постављене двојезичне табле на државним и јавним институцијама и ни у једној од њих нису постављени двојезични називи насеља, општина и градова, додаје се у саопштењу.

Линта истиче да, с друге стране, у Србији хрватски језик има статус службеног језика у Суботици иако је учешће Хрвата 10 одсто у укупном броју становништв, односно испод законског минимума за локалне самоуправе.

Он каже да се противи захтјеву Војнићеве за увођење хрватског језика у службену употребу у Сомбору, гдје је, према посљедњем попису становништва, учешће Хрвата 8,33 одсто и општинама Апатин 10,42 одсто и Бач 8,39 одсто, односно испод законског минимума.

Линта објашњава да Закон о службеној употреби језика и писма предвиђа да локалне самоуправе уводе у званичну употребу језик и писмо националне мањине уколико национална мањина има најмање 15 одсто становништва.

Он напомиње да је хрватски службени језик у 11 насеља у којима хрватска мањина има више од 15 одсто становништва, међу којима су и дијелови града Сомбора и општина Апатин, Бач, Инђија, Сремска Митровица и Шид.

Према Статуту АП Војводине из 2009. године, хрватски језик један је од шест службених језика у Војводини, поред српског, мађарског, словачког, румунског и русинског језика.

Линта истиче да је познато да у Војводини живи свега 47.000 Хрвата или 2,43 одсто, што је примјер позитивне дискриминације према овој националној мањини.