latinica  ћирилица
07/03/2021 |  18:44 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Добри резултати спољнотрговинске размјене Српске: Извезено 14,3 одсто више робе (ВИДЕО)

Оптимистични резултати спољнотрговинске размјене и пореских прихода Републике Српске. Покривеност увоза извозом у јануару била је већа од 93 процента. Извезено је 14, 3 одсто више робе у односу на исти мјесец прошле године, када није било пандемије код нас. И рачун јавних прихода у прва два мјесеца ове године биљежи раст у односу на исти период 2020. Потврдило се неписано правило да су мање привреде отпорније на поремећаје.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Бањалучка компанија Милинковић производи дрвну галантерију. Запошљава око 30 радника. Задовољни су што ни прошле,а ни у прва два мјесеца ове године у вријеме пандемије нису имали кризу у пословању. Велики дио своје производње извозе на западноевропско тржиште.

- Прошле године смо имали рекордан извоз. Посла имамо  од два до пет мјесеци унапријед, а прошла година је била најуспјешнија у смислу обима посла - рекао је Ненад Милинковић, власник компаније Милинковић.

Вриједност робе коју је Република Српска  извезла у јануару је 163 милиона долара. То је за 14, 3 одсто више него у истом мјесецу прошле године. Посебно се истиче прерађивачка индустрија.


- У прва два мјесеца производња у сектору намјештаја повећана је са 16,5 на 19 процената, што даје оптимизам - нагласио је Перо Ћорић, директор Привредне коморе.

Вјекослав Петричевић министар привреде у Влади Републике Српске наглашава важност оваквих трендова.

- То је посебно добро јер ови сектори утичу на раст БДП-а - нагласио је Петричевић.

Повећаним обимом посла сачувана су радна мјеста, па и на приходовној страни Пореске управе доприноси биљеже плус. У фебруару је уплаћено око 142 милиона марака, што је за 6,5 милиона или 5 одсто више него у истом мјесецу прошле године.

Доприноси су повећани и биљеже тренд раста - нагласио је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Ни индиректни порези у фебруару нису много мањи у односу на исти мјесец 2020. Минус је свега два милиона.

- То говори да су мање привреде отпорније на поремећаје. Република Српска је претрпила много мању штету, него неке веће економије - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

На ублажавање посљедица пандемије на привреду и Влада је интервенисала са више различитих мјера , које , сагласни су и економисти и пословна заједница дају резултате. Мање прикупљених индиректних пореза показатељ је да би требало радити на потстицају потрошње.