latinica  ћирилица
07/03/2021 |  18:50 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Изградња граничног прелаза на мосту Братољуб у завршној фази (ВИДЕО)

Изградња граничног прелаза између Србије и БиХ код новог моста Братољуб у завршној је фази. Будући нови гранични прелаз биће саграђен на комплексу укупне површине 30.000 метара квадратних, имаће објекте за смјештај царинских и полицијских служби двије земље, инспекцијских органа и све остале попратне садржаје. Вријeдност пројекта, којег финансира Управа за индиректно опорезивање БиХ, је 14 милиона марака.
Мост Братољуб - гранични пелаз - Фото: РТРС
Мост Братољуб - гранични пелазФото: РТРС

Урађени су сви груби грађевински радови, а будући гранични прелаз, који ће бити прве категорије, имаће по двије саобраћајне траке за промет путника и по једну за теретни саобраћај.

- Завршни радови на асфалтирању је најкрупнији посао који је остао. Сад се тренутно раде керамички радови тако да се стварно ради о завршним радовима - рекао је Невенко Самоуковић, представник Надзорног органа.

Рок за завршетак радова је април ове године, сви рокови биће испоштовани и неће се каснити јер се ради о међународном прелазу прве категорије - кажу из Управе за индиректно опорезивање

Осим овог моста и граничног прелаза, заједничким пројектима Србије и Српске идеја је да се реконструишу и други мостови у Средњем Подрињу шпо ће све општине овог краја отворити према централној Србији.

Драгић Глишић, потпредсједник СО Сребреница, истиче да ће овај мост бити замајац и основа за останак становништва и отварање радних мјеста у овом крају.

Истовремено, општине Братунац и Љубовија покренуле су и иницијативу за изгрању тунела Прослоп који ће захваљујући новом мосту омогућити спајање са ауто путом "Милош велики" и скратити пут до Београда за 50 километара.

Србија је 2017. године изградила мост Братољуб у дужини од 227 метара за шта је уложено 13 милиона евра.