latinica  ћирилица
07/03/2021 |  18:52 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Закон о поријеклу имовине ускоро пред народним посланицима (ВИДЕО)

Посланици у Народној скупштини ускоро би требало да расправљају о Закону о поријеклу имовине и порезу на незаконито стечену имовину, и то на приједлог СНСД-а. Из ове странке траже консензус свих политичких партија у Републици Српској. Наводе да ће на удару бити имовина оних који је нису пријавили, нису платили порез, као и оних код којих постоји разлика између личних примања и вриједности имовине.
НСРС - Скупштинска сала -
НСРС - Скупштинска сала

Између осталог, Закон о поријеклу имовине би требало да се односи на оне који су за три године стекли имовину већу за 300 хиљада марака од пријављених прихода. Терет доказивања увећања имовине у односу на приходе је на Пореској управи, а на физичком лицу је да докаже да је имовину стекао на законит начин.

- Мислим да грађани то очекују и да овим законом обезбјеђујемо борбу против корупције и сиве економије. Мислим да ће се велики број људи наћи под ударом закона и не постоји нико, ниједно физичко лице, које може то да избјегне - истиче шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Прије него што се и појавила радна верзија текста у јавности, иницијатива је наишла на опречне ставове политичких представника. У опозиционим редовима сматрају да је ријеч о популистичком потезу.

- Оно што ће опозиција урадити је да кроз амандмане предложимо учешће опозиције у примјени закона или неки вид парламентарног надзора у којем би опозиција учествовала. Ако се ово ради и ако примјена буде по принципу да су једни лоши момци, а друге ћемо очистити, прочистити или опрати, онда то није добро - каже посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић.

Ко ће бити провјераван, биће утврђено годишњим смјерницама. Управо су смјернице важан дио када је ријеч о примјени закона - оцјена је универзитетске професорке и посланика СДС-а у Народној скупштини Иванке Марковић.

- Да ли ћемо ми ићи уназад до неодређеног временског периода, да ли ћемо се везати само за три узастопне године, не знам. Поставља се питање шта је са приходима који нису пријављени. Пореска управа има евиденције о приходима који иду преко рачуна, а шта је са оним примањима која се остварују а који не иду преко рачуна који се воде у Пореској управи? - упитала је Марковићева.

Ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без три четвртине њене вриједности, односно платиће порез у том износу. Када је ријеч о примјени у Српској, стручњаци истичу да је ријеч о дуготрајном процесу.

- Постоје ставови да тај закон може бити добар када је у питању опорезивање акумулирано нелегално стечене имовине и њен трансфер у друге облике или трансфер на "оф-шор" компаније и друге "рајеве" гдје се порез не плаћа, што опет штети друштву - истиче економиста Александар Љубоја.

Усвајањем закона, Република Српска би, осим Србије, била једина у региону са Законом о поријеклу имовине. Раније је најављен, али никада усвојен у Црној Гори. Закон нема ни Хрватска у којој је два пута у пет година опозиција предлагала да буде донесено поменуто рјешење.