latinica  ћирилица
07/03/2021 |  21:28 | Аутор: СРНА

Роскомнадзор тражи од Фејсбука да врати објаве руских медија

Савезна служба за надзор у области комуникација, информационих технологија и медија Русије /Роскомнадзор/ упутила је захтјев Фејсбуку да врати приступ бројним публикацијама на налозима неколико руских медија, јер поступци ове друштвене мреже "крше кључне принципе слободног ширења информација, несметан приступ њима и представљају чин цензуре".

У саопштењу Роскомнадзора наводи се да је ова друштвена мрежа блокирала текстове о притварању присталица украјинске неонацистичке групе МКУ средином фебруара, који су објављени са линком на Федералну службу безбједности Русије /ФСБ/.

Роскомнадзор је подсјетио да је предсједник Русије Владимир Путин 24. фебруара потписао закон о новчаним казнама за кршење права држављана Русије на интернету, укључујући цензуру медија, који ступа на снагу 30 дана од дана званичног објављивања.

Прес-служба медијске групе "Русија севодња" саопштила је да су поступци друштвене мреже утицали и на налоге агенције РИА Новости и радио Спутњика.

- Блокирање наших материјала заснованих на поузданим званичним изворима представља Фејсбуков чин цензуре. Инцидент се може сматрати само као непоштовање права грађана на слободан приступ информацијама - наглашава се у саопштењу.

Из Роскомнадзора истичу да је неприхватљиво и да садржај на "Рунету" оцјењују организације и модератори из Украјине и балтичких земаља, који су "намјерно политички ангажовани према руским медијима".